Работници искат освобождаването на директора на ученическото общежитие в Смолян, плашат с протести
Работници искат освобождаването на директора на ученическото общежитие в Смолян, плашат с протести / dariknews.bg/архив

С подписка на работещи в ученическо общежитие “Васил Димитров“ – Смолян се иска освобождаване от длъжност на директора на общежитието Живко Билянов. Това стана ясно днес, след като Регионален синдикат “Образование“ към КТ “Подкрепа“ Смолян даде нарочна пресконференция по случая.

В подписката са се включили 11 служители от 17 работещи в общежитието, като двама от тях вече са съкратени, уточни Милко Пиперков – председател регионалния синдикат.

„Внесли сме подписката в РИО– Смолян и очакваме реакция от началника на звеното Иван Муцевски. Преди това сме внесли и сигнал, според който смятаме, че се извършват нарушения от страна на Билянов“, коментира още Пиперков.

Работещите са категорични, че ако не се вземат мерки за отстраняването на Билянов, ще се предприемат и други мерки, като гражданска подписка, стачни действия, като не е исключено те та прераснат в нещо повече.

Според Пеперков, делегираният бюджет на общежитието е сериозно пострадал, заради плащанията на обезщетения, в следствие на неправомерни съкращения извършвани от Живко Билянов. Работещите в пансиона пресметнаха, че само заради четири загубени дела, ръководството на общежитието трябва да изплати обезщетения на стойност около 18 000 лв.

“Имаме колеги, които за връщани от съда и пак съкращавани. Не сме си получили заплати за септември, а според направената справка, бюджетът за работни заплати е изчерпан доста отдавна, а до края на годината има още няколко месеца“, коментира още Пеперков.

Протестиращите все още смятат, че до закриването на общежитието в смолянският квартал Райково се е стигнало, след като ръководството на общината и съответно общинските съветница са били подведени.

„Имахме близо 40 заявления за настаняване в общежитието там, но беше обявена в пъти по малка бройка. В следствие на това има отлив на ученици, както от общежитието, така и от учебните заведения в Смолян“, категорични бяха работниците, които са инициирали подписката. Според тях, в общежитието психоклимата е много лош и хората ходили без желание на работа.

“Билянов няма място не само в общежитието, но и в сферата на образуванието. Неговото държане е под всякаква критика“, казаха още хората, които се подписали под подписката за освобождаването на директора.

Шефът на РИО-Смолян Иван Муцевски, бе категоричен, че в най-скоро време ще стартира нова сериозна проверка на въпросното общежитие.

“Този казус има доста проверки във времето, но въпросният директор се е оградил със закрили, както политически така и здрави и неможе да бъде уволнен“, коментира Муцевски.

Според него, въпросът според него е докога Билянов ще стои на поста и ще създава проблеми на цялата образователна система.

„Той съсипа това общежитие и продължава да е проблем. Да обаче и тези, които инициират тази подписката, не смятам, че те са самата вода чиста. Те също са част от тази безхаберност. Там се иска коренна промяна, както в мениджмънта, така и в организацията, така и във вида“, категоричен е Муцевски.

Шефът на инспектората нарече още управлението на Билянов неграмотно и нанесло сериозни вреди на системата, като продължава да го прави.

„В един много близък период ще стартира проверка.Освен това, когато встъпи в длъжност новия общински съвет, ще предложа промени“, добави Муцевски. Той уточни, че е против управлението на Билянов, но не застава на страната на работниците, които са инициирали подписката.

„Те са хората, които си гледат само заплатата и не полагат никаква грижа за развитието на общежитието“, каза още Муцевски.

От шефа на инспектората стана ясно още, че в момента се изработва и съвсем нова концепция, за извън училищно обслужващо звено в Смолян. Муцевски бе категоричен, че данните, които се дават от Билянов в инспектората се разминават и ако трябва ще се броят всяка седмица децата в общижитието.

“Едни данни се дават при мен, същият ден следобеда се пуска писмо, чиито отговор идва с други данни, а в системата на НОИ данните се трети.Аз такова безобразие не съм виждал“, категоричен бе Муцевски.

Живко Билянов от своя страна бе категоричен, че няма на подава оставка и си остава на поста. „Първо искам да уточня, че инициаторите на подписката са хора на КТ „Подкрепа“, които са в дъното на класацията и аз искам тяхното освобождаване, тъй като се опитваме да оптимизираме състава на персонала, след закриването на пансиона в Райково. Аз искам тяхното освобождаване, разбира се по процедурен ред, както си и по закон. Те пеят тази, песен за да предпазят самите си тях от освобождаване“, категоричен бе Билянов.

Относно думите на Муцевски, билянов заяви:

 

“Първо г-н Муцевски да погледни себе си, как стана началник.Освен това тези хора се ползват и с личната закрила Муцевски. Получих писмо от него, в което ми отправя сериозни закани, че ако предприема действия по освобождаването на Пеперков, ще извърша сериозни законови нарушения. Аз питам, от къде знае той, че ще ги извърша или не, след като не е факт още. Съдът ще каже това“, добави Билянов.