Доналд Туск: България е най-добрият пример за охрана на границите
Доналд Туск: България е най-добрият пример за охрана на границите / снимки: Пресслужба на Министерски съвет

България засега се справя добре със ситуацията на границите си. Страната е най-добрият пример за охрана на границите за останалите държави-членки. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с премиера Бойко Борисов във Варна.

„Ние много добре разбираме колко много ресурси използвате, за да защитите турските и гръцките граници. Това е ясно доказателство, че страната е готова за Шенгенското пространство", отбеляза Туск. Той добави, че България заслужава похвала за участието си в операциите на Фронтекс в други държави-членки. „Това е още едно доказателство за вашата ангажираност към европейската солидарност", каза още Туск.

Доналд Туск България е найдобрият пример за охрана на границите
netinfo

Ако възникнат допълнителни трудности, може да се разгледат възможности за предоставяне на подкрепа от страна на Европейския съюз под формата на финансова или друга помощ, увери председателят на Европейския съвет.

Доналд Туск България е найдобрият пример за охрана на границите
netinfo

България доказа, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа, коментира министър-председателят Бойко Борисов. Той разкри, че темата за приемането на страната ни в Шенгенското пространство му е вече обидна.

„Когато пожелаят, да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред. Очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите", каза българският премиер. Той увери, че България не се предвижда изграждане на нови бежански центрове.

Борисов и Туск благодариха на всички наши полицаи, граничари и военни, които в момента охраняват границите на страната и Европейския съюз. „В този дъжд, в тази кал, цяла зима, тези при нечовешки условия работят в планините, за да осъшествяват сигурността на Шенген", отбеляза Борисов.