Инвестиции без аналог в „Арсенал“
Инвестиции без аналог в „Арсенал“ / Dariknews.bg

Нови обекти с инвестиции без аналог в 91-годишната история на „Арсенал" в Казанлък. Така изглежда тазгодишната равносметка, в навечерието на фирмения празник на най- голямото предприятие в страната и най- голям работодател- „Арсенал" Казанлък.

8 нови обекта бяха открити днес от изп. директор на фирмата Николай Ибушев, в присъствието на членове на мениджърския екип и общинските управи на Казанлък и Мъглиж.

Общата стойност на направените инвестиции е за над 30 млн. лева ,като близо 25 млн. от тях са инвестиции, направени от „Арсенал", останалите 5 млн. лева са от спечлен европейски проект. Три от новите обекти са на територията на завода в Мъглиж. Те ще осигурят работа за нови близо 250 работници и служители.

Останалите 5 обекта са в Казанлък, два от които с огромно социално значение за работещите в „Арсенал" и за Казанлък- нов паркинг пред централния портал за 250 автмобила, с денонощно видеонаблюдение и осветление. Само за паркинга инвестицията е за 350 хиляди лева.
Освобождаването от автомобили на двете платна пред „Арсенал" ще даде възможност на общинското ръководство след 25 октомври да преасфалтира платната пред фирмата, каза по време на откриването на паркинга Галина Стоянова, досегашен кмет на Казанлък и кандидат за втори мандат, която изрази и убеденост за продължаващо съвместно сътрудничество.

Началниците на РУ- Казанлък и КАТ- Казанлък Стойчо Крачолов и Тодор Николов също присъстваха на церемонията .

Обновеният фирмен стадион с 1400 седящи места и нова площадка, с перспектива за още по-сериозен ремонт в следващите няколко години. Над 140 са само децата и юношите, които активно спортуват в детско юношеската школа на „Арсенал" .

За нашите деца трябва да се грижим да спортуват. Правим го с мисъл за тях, заяви на откриването изп. директор Николай Ибушев.

Лично изп. директор на фирмата Николай Ибушев поля по вода за новия първи склад в местността „Каракос". Складът е най- модерният в „Арсенал" с топлопроводим под, изграден с най- висока степен на защита,безопасност и изграден по последните световни стандарти и изисквания за такъв тип помещение. На площ от общо 150 декара ще бъдат изградени и останалите 8 нови помещения. Всички със средства на фирмата.

На територията на Завод 4 бяха открити други два нови обекта, предназначени за производство на специална продукция, съобразени с нормативните изисквания за такъв тип продукция- Обект ПМ 14 и Обект К-34А - Завод 4 . И двете помещения са със специални прозорци , с локално отопление, модерно ново оборудване и изцяло обезопасени. Първият обект ще заработи още от следващия месец, като в него ще се работи на двусменен режим, при общ капацитет на заетите 160 човека. Във втория, в зависимост от натоварването ще работят между 30 и 55 човека. И двата цеха са изцяло нови.

В емоционално изказване Мария Мазнева- председател на КНСБ в Завод 4 -Мъглиж , благодари от името на целия колектив на завода за направеното в последната година.

„Уверявам ви, че хората в Завод 4 вече работят с гордо вдигнати глава и са по-спокойни за дните си", каза Мазнева, която пожела успех на групата „Експерти за Казанлък", изрази надежда доверието към нея да е такова, че да се превърне в най- голямата група в Общинсикя съвет на Казанлък.

Николай Ибушев благодари на работещите в Завод 4 за подкерата и оценката, която е получил за номинирането и избирането му за Почетен гражданин на Казанлък за 2015 година. Без всички вас, без „Експерти за Казанлък" аз съм един обиновен гражданин, заяви Николай Ибушев.

На територията на „Арсенал" -Казанлък бяха открити още: нова линия за термична обработка в солни вани в Завод 1. Инвестицията повишава капацитета и качеството за термообработка на детайли в „Арсенал" и е първият етап в подготовката за внедряване на „Тенифер" процес - процес на карбонитриране на детайлите. Средствата за оборудването за новата инвестиция са по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика".

Лично военното аташе на Индия г-н Павар Комар уважи откриването на следващия нов обект в „Арсенал" - линия за инжекционно формоване и синтeроване - MIM процес.: една принципно нова технология за получаване на стоманени детайли от метален прах. Новата технология се характеризира с голяма производителност, 95% готовност на самите детайли и високото качество на производството. Цехът, в който се извършва това е и първият производствен участък на територията на „Арсенал" с газокерамични излъчватели за отопление. За придобивката и създаването на цеха огромна е заслугата на направление „ Инвестиции, проектиране и строителство" с ръководител инж. Цветан Шиков и лично на инж. Христина Петрова.

С огромен интерес гостите на „Арсенал" се запознаха с настоящата арсеналска гордост - разширението на обособено производство „Автоматна обработка" в новото производство Цех 600 на Завод 5. Обектът е четвърто поредно разширение на обособено производство, като оборудването е изцяло от машини с ЦПУ, с големи възможности за струго-фрезови обработки и обезпечава механичната обработка за производство на специална продукция. Инвестицията е направена изцяло със собствени средства.
В огромните помещения работят близо 200 човека, като един обслужва средно между 5 и 9 машини, на 4 смени при непрекъснат цикъл на производството и битови и производствени условия за работа без аналог до момента в „Арсенал". Новият цех е създаден в рамките на 6 месеца, като се очакват и нови 53 машини от най- висок клас за завършване на разширението. Предстои интегриране на производство от Цех 600 на завод 5 в ЕRP системата на фирмата.

„Поздравления за направеното, благородно ви завиждам", заяви след парадната обиколка на новите обеките в Казанлък Галина Стоянова.

„Помощта на „Арсенал" е постоянна величина. Те не помагат на общината от днес. Това е и начин и една от причините да се развива Казанлък „ добави тя. Стоянова пожела успех на фирменото ръководство и усепх на представителите на „Експерти за Казанлък" на предстоящите местни избори.

Община Мъглиж е горда и благодарна затова, че на нейна територия има такъв инвеститор като „Арсенал". Гордеем се с това, което правите ", каза по време на откриването на обектите в завод 4 в Мъглиж Господин Господинов, досегашен кмет на Мъглиж и кандидат за втори мандат.

До пролетта на следващата година инвестициите в "Арсенал" в оборудване и нови производства ще надхвърлят 70 млн. лева.