Мухи, червеи и щурци напредват към менюто на Европейския съюз
Мухи, червеи и щурци напредват към менюто на Европейския съюз / ThinkStock/Getty Images

Домашни мухи, щурци и копринени буби могат да бъдат безопасни, хранителни и по-екологични алтернативи на пилешкото, говеждото или свинското месо, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване, направено по поръчка на Европейската комисия.

Все пак е по-малко вероятно те да бъдат намерени в старателно контролираните европейски ресторантски менюта, отколкото в храната за животни.

Европейската комисия работи над преразглеждане на законодателството за "новите храни", след като предишно предложение се провали заради опозицията срещу животинското клониране. За целта от комисията са се обърнали към Европейския орган за безопасност на храните да проучи безопасно ли е да се консумират насекоми.

Научното мнение на органа, публикувано днес, е че от употребата на насекоми като източник за храна и фураж има потенциални ползи за околната среда, икономиката и хранителната безопасност.

Отглеждането на насекоми, предназначени за храна, може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на добитък и прасета, и до по-висока продуктивност в преобразуването на хранителни вещества в протеини.

Според доклада на Европейския орган за безопасност на храните сред видовете насекоми с най-голям потенциал за човешка храна и животински фураж в Европейския съюз са домашните мухи, брашнените червеи, щурците и копринените буби.

Източник: БТА