Една супена лъжица джинджифил на ден успешно ни предпазва от сезонния грип и настинки. Това каза пред Дарик проф. д-р Донка Байкова – диетолог и ръководител Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве в Медицински университет-София.
„Джинджифилът има защитно и укрепващо имунната система действие и е изключително подходящ за есенния и зимния сезон“, отбеляза проф. Байкова.
Тя обясни, че растението е добре да се консумира в суров вид в салата или като добавка към фреш от сезонни плодове.
„От джинджифилът може да се направи и чай, като важно е да се направи единствено запарка, за да не се губят ценните му вещества“, каза още диетологът.
За справяне със сезонните вируси, проф. Байкова препоръча и прилагането на апитерапията – лечение чрез пчелни продукти.
„Използващите широкото разнообразие от пчелни продукти, боледуват по-рядко през студените месеци и това се дължи на над 400-те полезни вещества, които съдържа натуралният пчелен мед“, категорична бе проф. Байкова.