Опитва ли се Путин да даде урок на Запада в Сирия?
Опитва ли се Путин да даде урок на Запада в Сирия? / БГНЕС

Опитва ли Владимир Путин даде урок на Запада в Сирия, гласи заглавието на статия в "Ню Йорк таймс" на ръководителя на Центъра за либерални стратегии в София Иван Кръстев.

Той пише, че Кремъл е в Сирия, защото "иска да даде урок на американците, и то ценен. Иска да покаже, че Америка трябва или да бъде готова да се намеси във всяка гражданска война, която последва някоя революция, изпитваща проблеми и вдъхновена от възвишената й реторика, или трябва да спре да подтиква хората към бунт".

Външните сили ще се опарят в сирийския пожар

Кръстев посочва, че ситуацията в Сирия може да е елемент на реалната политика, но в нея става дума и за два мирогледа, като според него различията между президентите Обама и Путин могат да се сведат до противоположни теории за източниците на сегашната глобална нестабилност. "Америка вижда глобалната нестабилност основно като резултат от отчаяните опити на авторитаризма да запази обреченото статукво, докато Москва вини манията на Вашингтон за демокрация", допълва той.

US генерал: Русия иска възстановяване на позициите си

Според Кръстев, освен че иска да даде урок на Америка, руският президент "говори и на Европа, която е залята от милиони бежанци и е преследвана от призрака на радикалния ислям и демографското безпокойство". "Довчера Европейският съюз се надяваше да трансформира съседите си; днес той вижда себе си като заложник", пише той.

Източник: БТА