Дончев изреди най-перспективните икономически сектори у нас
Дончев изреди най-перспективните икономически сектори у нас / снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов, европейският комисар за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието Тодор Танев посетиха днес изграждащият се технологичен парк "София тех парк", който трябва да отвори врати на 26 ноември тази година.

Освен в магистрали, жп линии, пречиствателни станции, зали, държавата инвестира и в този индустриален парк, където ще има лаборатории, високи технологии, коментира премиерът Борисов, след като разгледа почти завършения обект. Той отправи покана към високотехнологичните компании да изберат това място. Както се разви Бизнес центъра в кв. "Младост", така тук да стане място за иновации и технологии, върховите постижения в науката да бъдат тук, добави премиерът. Държавата е инвестирала над 100 млн. лв. и мисля, че след години това ще се оцени високо, коментира още Борисов, като добави че ще бъде изградена и връзка с "Цариградско шосе" с пешеходен мост.

Мегаагенция да поеме електронното управление, иска кабинетът

Вицепремиерът Томислав Дончев припомни, че има Стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България. Картината е динамична и те могат да се менят, но акценти са информационните технологии, биотехнолотгиите, фармацията, машиностроенето, електрониката, отбеляза вицепремиерът.

На въпрос за състоянието на обсерваторията в Рожен Дончев посочи, че Министерството на околната среда и водите ще помогне на обсерваторията с извънреден договор. Беше отделено допълнително финансиране, каза той и изрази надежда други министерства да го направят ако имат възможност.

На Рожен помага и Министерството на образованието, заяви министърът на образованието Тодор Танев, като допълни, че ще продължат да помагат. По думите на министъра еврокомисарят по науката е у нас не по повод оперативната програма, а за субсидирането на научните изследвания, "за да ни помогнат с това да европеизираме правилата по този въпрос". Отдавна чакаме тази проверка, която сами поискахме, заяви министърът.

Намираме се на територията на нещо модерно, което се изгражда в момента, което съвпада с приоритетите на правителството - да се свърже животът с науката, коментира още Танев. По думите му точно на тази територия войната между приложни и фундаментални изследвания трябва да престане.

Източник: БТА