Парламентът избра Константин Пенчев за конституционен съдия
Парламентът избра Константин Пенчев за конституционен съдия / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът избра за член на Конституционния съд Константин Пенчев. За кандидатурата му гласуваха 98 народни представители, 12 бяха против, а 33 се въздържаха.

Пенчев беше предложен за член на Конституционния съд от парламентарната група на ГЕРБ.

Предложеният от ПГ на Патриотичния фронт Михаил Кожарев получи подкрепа от 62 народни представители, 11 гласуваха против, а 72 се въздържаха.

Депутатите на ДПС и "Атака" не участваха и в двете гласувания.

По време на дискусията преди избора на член на КС от квотата на Народното събрание председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов посочи, че има факти и документи, които не им дават основание да подкрепят кандидатурата на Пенчев и за това са направили свое предложение. Симеонов отбеляза, че са в одитен доклад на ВСС са констатирани нарушения на финансовата и бюджетна дисциплина във Върховния административен съд през 2009 и 2010 г., когато негов председател е бил Пенчев. Симеонов посочи, че Пенчев е пропуснал пред Сметната палата да декларира свои имоти.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че в същия одитен доклад на ВСС е отбелязано, че са спазени утвърдените параметри по бюджетната сметка на съда. Той допълни, че има голяма част на положителни оценки в доклада. Планирането и разпределението на средствата по бюджетната сметка на съда са в съответствие с разпоредбата на Закона за устройство на държавния бюджет и с указанията на ВСС, допълни той.

Филип Попов ("БСП лява България") отбеляза, че съществуват основателни съмнения по отношение на безпристрастността на едната от двете кандидатури, които не са оборени. Той не посочи кого от кандидатите има предвид.