Откриха как жирафите са удължили шията си
Откриха как жирафите са удължили шията си / снимка: Guliver/Getty Images

Проучване на останки от древни жирафи установи, че вратът на тези необичайни бозайници е започнал първоначално да се удължава от главата, а след това започнал да расте откъм тялото.

Изследването е публикувано в „Royal Society Open Science”. „Ние открихме, че най-примитивните жирафи са имали удължен врат. Изглежда удължаването на вратовете на тези бозайници е започнало преди 16 млн. години”, обясни Мелинда Дановиц от Технологичния институт в Ню Йорк.

Тя и нейните колеги са изследвали сложната история за дългия врат на жирафа, изучавайки останките на 11 древни представители на семейство „Жирафи”.

Учените се опитали да разрешат загадката как шийните прешлени на бозайниците, които са най-много седем, както при останалите бозайници, са успели да пораснат толкова много, че да станат девет пъти по големи на дължина, отколкото на ширина.

Сравнявайки структурата на прешлените на древните родственици на жирафа, учените открили, че еволюцията на вратовете им е била в две фази. Първо, преди около 7 милиона години по време на съществуването на „Samotherium” - братовчедите на жирафите, прешлените започнали да се удължават от страната на главите им и останали „къси” от страната на тялото.

Заедно с това е вървяла еволюция в обратна посока - техните прешлени постепенно са намалявали. Един от предците на тези причудливи обитатели на Африка, притежавал разкошни рога. Той е приличал повече на елен, отколкото на жираф.

Много или малко днешният жираф се е появил преди едва милион години, когато долната част на техните шийни прешлени е започнал да се удължава, а организмът на тези копитни животни е започнал да придобива всички онези необичайни дадености - мощно сърце, гъста кръв и особена система на кръвообращение, които го пазят от смърт при резки движения на шията.

В скоро време авторите на статията планират да проведат аналогично изследване на краката на тези животни.

Източник: БГНЕС