Алпинистът Атанас Скатов разказва за изкачването на връх Манаслу
Алпинистът Атанас Скатов разказва за изкачването на връх Манаслу / снимка: Атанас Скатов, личен архив
Алпинистът Атанас Скатов разказва за изкачването на връх Манаслу
82130
Алпинистът Атанас Скатов разказва за изкачването на връх Манаслу
  • Алпинистът Атанас Скатов разказва за изкачването на връх Манаслу

Двама българи изкачиха миналата седмица връх Манаслу. Първи направи това Боян Петров, след него на върха стъпи и Атанас Скатов. Това е част от неговия проект да изкачи 14-те осемхилядника на планетата.

Различното при него е, че той е веган. Това е експеримент, който Наско провежда от 4 години - иска сам да провери дали може човек да живее нормално, като консумира само растителна храна и се занимава активно със спортна дейност.

„Много е различно всеки път. На този връх имаше повече хора на 1 октомври и имаш право само 15 минути да си на върха. Един час чаках под върха тези, които са преди мен. Качваш се на върха - той е колкото два стола, половин квадрат, а отдолу само те приканят по-бързо. Правиш си снимки, снимаш малко с камерата и бързаш да слизаш, за да се качат и други хора, защото е много студено”, разказа той.

По пътя двамата български алпинисти на няколко пъти се засичали. „На 30 септември като пристигнах в лагер 4, той тръгваше да слиза към базов лагер. Поговорихме си, честитих му. Аз съм изключително щастлив, че много българи бяха ходили и преди нас, по различни време. За съжаление, има и българин, който е останал там. Щастлив съм, че двама българи за по-малко от 24 часа успяхме да се качим”, споделя още Скатов.