Хасковският съд остави в ареста холандски граждани, обвинени в тероризъм
Хасковският съд остави в ареста холандски граждани, обвинени в тероризъм / снимка: Dariknews.bg, Хасково

Хасковският окръжен съд остави в ареста по обвинение за тероризъм и връзки с Ислямска държава родения в Кения 22-годишен холандски гражданин Илиас Хасан. Той е обявен за международно издирване с европейска заповед за арест от 3 октомври, издадена от Окръжната прокуратура на Норд Холанд.

Задържан е на 5 октомври в 3.30 ч. на граничния пункт Капитан Андреево. Обвинението към него е също за участие в терористична група, подготвяне на умишлено убийство с терористична цел и заговор с терористична цел.

През декември 2014 г. той е бил задържан от турската полиция при опит да влезе в Сирия, като е установено, че поддържа контакти с бойци там и лица с радикални възгледи, както и че е демонстрирал симпатии към Ислямска държава. Обявил семейството си за езичници и по тяхна информация приготвял самоделни взривни бомби, стана ясно в съда.

Пред съдебния състав Хасан отрече да е извършил престъпление. Съдът постанови мъжът да остане в ареста, като решението може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.

И в момента Хасковският окръжен съд разглежда мярката на 18-годишния холандски гражданин Юнес Аит Айсан, роден в Амстердам, за който също е издадена европейска заповед за арест от окръжната прокуратура на Централна Нидерландия, също с обвинения за тероризъм. Задържан е в същия час, на граничния пункт Капитан Андреево.

Семейството му подало сигнал, че може да замине за Сирия. От телефоните му било видно, че поддържа контакти с привърженици на Ислямска държава. Заседанието на съда продължава.

Още новини от Хасково