Международният фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски за 6-та година в Дупница
Международният фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски за 6-та година в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

За 6-та година, Дупница ще бъде домакин на Международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски". Той е посветен на празника на града и се провежда в навечерието на 19 октомври.

Участниците в изданието тази година са 8, като сред тях единствено дупнишките - мъжки хор „Св. Иван Рилски" и хора на момчетата „Канон", както и академичен мъжки хор „Гусла"- София са сред традиционните. Останалите 5 хора ще гостуват за първи път. Дупничани ще имат възможност да чуят университетският хор от гр. Рига, Латвия. „Джедонис" е създаден през 1924 година и в своята над 90 годишна история има над 1200 концерта в цяла Европа.

Репертоарът им включва латвийски народни песни и хорови шедьоври на руски и западноевропейски класици, оперни хорове и сакрална музика. Българските участници, които идват за първи път са мъжки хор на моряците ветерани „Христо Манолов" - Варна, младежки хор при гимназия за древни езици и култура - София, камерен мъжки хор при храм „Успение Богородично" гр. Габрово и мъжки хор при читалище „Разум"-Монтана.

Официалното откриване на фестивала е в 18 часа на 17 октомври.

На следващият ден е предвиден концерт-матине в катедралния храм „Св. Георги Победоносец", по случай 120 години от освещаването му. Началото е в 11 часа.

Фестивалът ще премине под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и е включен в културния календар на Министерство на културата.