Германско информационно предаване, представило тази седмица канцлера Ангела Меркел, забрадена с фередже, на фона на берлинското небе, осеяно с минарета, предизвика полемика, съобщи ДПА.

Предаването "Репортаж от Берлин" на телевизия А Ер Де (ARD) в неделя вечерта разискваше как ще се справи Германия с нарастващия брой кандидати за убежище. До вчера А Ер Де беше получила 87 телефонни обаждания и хиляди коментари във Фейсбук.

Засягайки страховете на хората от миграцията, водещият на предаването Райналд Бекер попита: "Какво ще стане с ценностите ни? Как реагираме, ако бежанците поставят под въпрос равните възможности, правата на жените или свободата на словото и на медиите?".

Реакцията на повечето зрители беше положителна, те хвалеха телевизията, че засяга темата.

Меркел си направи селфита с бежанците в Берлин (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Смятам, че е добре, че А Ер Де използва фотомонтажа, за да илюстрира въпроса за жените в исляма", каза зрител, обадил се на горещия телефон на телевизията.

Друг защити Меркел: "Защо обиждат г-жа Меркел така? Тя постигна толкова много и е пример за подражание. Не бива медийната свобода да се използва по този начин".

Предаването поляризира зрителските мнения много силно и предизвика някои емоционални реакции, каза Сабине Кнот, която оглавява отдела за зрителски реакции. Някои зрители казаха, че е важно, опасенията на гражданите най-сетне да се приемат сериозно и да се покаже какво е положението в Германия в момента. Други бяха много разстроени и заявиха, че популяризираме организации като дясната "Пегида", добави тя.

Източник: БТА