Пореден разговор за бюджета на съдебната власт и отново без резултат
Пореден разговор за бюджета на съдебната власт и отново без резултат / снимка: БГНЕС, архив

Поредния разговор за бюджета на съдебната власт приключи без резултат. Диалогът по темата обаче продължава, беше категоричен председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заедно с председателя на Върховния административен съд Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров разговаряха днес с финансовия министър Владислав Горанов.

До срещата се стигна, след като Висшия съдебен съвет гласува 12-процентно увеличение на заплатите в системата от 1 ноември и близо 70 млн. лв. повече за бюджета на съдебната власт от догодина.

След повече от час разговори с „тримата големи" в съдебната система, финансовият министър Владислав Горанов отказа да отговори на журналистическите въпроси и напусна сградата на Съдебната палата. Въпреки опитите за поддържане на добрия тон в диалога, стана ясно, че никоя от страните не е отстъпила от позициите си.

За да извърши поисканото от ВСС индексиране на заплатите в системата, Горанов е поискал реформи. Това обясни председателят на ВКС Лозан Панов:

„От писмото на министъра на финансите и от публикациите виждам няколко теми, които могат да бъдат обсъдени с ВСС. Има предвид например съдебната карта - тема, която може да бъде дискутирана и в кратко време да бъдат взети подходящи мерки, така че това състояние да бъде преодоляно".

Панов каза още, че днес ще проведе среща с останалите членове на Висшия съдебен съвет, на която да се обсъдят възможностите за оптимизирането на бюджета.

Той, обаче изрази мнение, че съвета не трябва да се отказва от увеличението на заплатите:

„Един магистрат, който получава възнаграждение 1600-1800 лева, не дай Боже да съди някой, който кара автомобил, струващ на цената на тригодишната му заплата, взета заедно, така че въпросите тук са свързани с независимостта и сигурността на всеки магистрат, който си върши съвестно работата", каза още Панов.

Председателят на ВКС беше категоричен, че диалогът между институциите трябва да продължи.