Разкриха подробности около новооткрития предшественик на човека Хомо наледи
Разкриха подробности около новооткрития предшественик на човека Хомо наледи / ThinkStock/Getty Images

Новооткритият предшественик на човека Хомо наледи, чиито фосили бяха намерени в южноафриканска пещера, е можел да борави със сечива и да ходи изправен, но в същото време ловко се е придвижвал по клоните на дърветата, а и мозъкът му е бил малък, съобщиха АФП и Ройтерс.

Две статии, публикувани в сп. "Нейчър комюникейшънс", разкриват някои от тайните на този вид. Екипът на Трейси Кивъл от университета на Кент във Великобритания е изследвал 150 кости от ръце, сред които една почти напълно запазена дясна ръка. Друг екип от университета Леман в САЩ изследва 107 кости от крака, сред които и едно добре запазено стъпало на възрастен.

Британските учени установиха, че палецът и китката на Хомо наледи прилича на тези на съвременния човек. Това предполага, че е можел да хваща здраво и да си служи с каменни сечива. Костите на пръстите обаче са по-дълги и извити, което означава, че този наш предшественик ги е използвал, за да се хваща за клоните и да се придвижва така.

"Тази уникална комбинация не се среща при друг човешки скелет" - обясни Трейси Кивъл. Макар и ръцете на Хомо наледи вече да са еволюирали, той е прекарвал по-голямата част от времето си сред короните на дърветата.

Друга особеност на Хомо наледи е, че той е използвал сечива, но мозъкът му е бил малък.

"Тази информация е интересна за изследване на умствените процеси, необходими за изработването и използването на сечива", уточняват учените.

Изследването на стъпалото поднася нови изненади. То прилича много на това на съвременния човек, което показва, че Хомо наледи е имал всички необходими характеристики да стои изправен и да ходи на два крака.

"Стъпалото на Хомо наледи е много по-еволюирало от другите части на тялото му, от раменете, черепа или таза му" - отбелязва ръководителят на екипа Уилям Харкорт-Смит.

Особеностите на стъпалото, дългите пръсти на ръката и раменете, които приличат на тези на маймуните, показват, че това същество без съмнение е ходело на два крака, но също се е хващало добре за клоните.

"Този вид ще промени начина ни на мислене за човешката еволюция", е изводът на Уилям Харкорт-Смит.

Източник: БТА