Пак разследват Дилма Русеф
Пак разследват Дилма Русеф / снимка: БГНЕС, архив

Висшият електорален съд на Бразилия реши да започне ново разследване срещу сегашния президент Дилма Русеф и вицепрезидента Мишел Темер по подозрение във финансиране на предизборната кампания на Партията на трудещите през 2014 г. се със средства от корупционни схеми от петролния гигант Petrobras.

Петима от седем съдии гласуваха в подкрепа на възобновяването на разследването. През февруари съдия реши да изпрати иска на опозицията за разследване в архива поради липса на доказателства. В случай на потвърждение на обвиненията, Русеф може да загуби президентския си пост заради допуснати нарушения.

Преди няколко дни Върховният съд разреши на федералната полиция да разпита бившия президент Луис Инасио Лула да Силва (2003-2011) по делото за корупция в Petrobras. Той е подозиран в търговия с влияние в полза на строителната компания Odebrecht. Самият президент на най-голямата строителна компания в Латинска Америка Constructora Odebrecht Марселу Одебрехт през юни беше арестуван в Бразилия по подозрение за участие в скандала.

Източник: БГНЕС