Ердоган предупреди Русия да не съсипва приятелството си с Турция
Ердоган предупреди Русия да не съсипва приятелството си с Турция / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще загуби много, ако съсипе приятелството си с Анкара, и заяви, че Турция няма да стои със скръстени ръце пред нарушенията на въздушното й пространство от руски бойни самолети, предаде Ройтерс.

Турция прихвана руски боен самолет, нарушил въздушното й пространство

"Нападение над Турция означава нападение над НАТО", каза Ердоган на съвместна пресконференция в Брюксел с белгийския премиер Шарл Мишел. "Нашите положителни отношения с Русия са известни. Но ако Русия загуби приятел като Турция, с когото си сътрудничи по много въпроси, тя ще загуби много и трябва да знае това", заяви още президентът на Турция.

Ердоган освен това посочи Русия, наред с Иран, като държави, които се опитват да запазят статуквото в Сирия, където по думите му на власт е "един човек, станал причина за смъртта на 350 хиляди души и извършващ държавен тероризъм". Той напомни, че вчера НАТО изрази протест срещу нарушаването на турското въздушно пространство от руски самолети и осъди тези действия, като поиска обяснение. Ердоган подчерта, че Турция няма да стои със скръстени ръце. "Ние, разбира се, е невъзможно да запазим търпение в лицето на това", каза той. По думите на турския държавен глава не само че "не подхожда на Турция да приеме това (нарушенията на въздушното й пространство), но и то напълно противоречи на принципите на НАТО".

"НАТО зае позиция спрямо ситуацията и категорично смятам, че ще го прави и занапред, защото нападение, извършено срещу Турция, е нападение срещу НАТО, това трябва да се знае", заяви Ердоган.

Държавният глава подчерта, че страната му приема бежанци, без да прави разграничение, като прилага политика на отворени врати, която е била принудена да възприеме.

В отговор на турския президент заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов покани в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, за да бъдат обсъдени вариантите за предотвратяване на недоразуменията в Сирия.

В понеделник стана ясно, че руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия през уикенда. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка", но посочи, че руската намеса в Сирия ескалира кризата.

Той подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски, но Турция не препоръчвам на никого, приятел или враг, да нарушава границите й".

Източник: БТА