Патриотите предлагат местен референдум за съдбата на Старото военно училище
Патриотите предлагат местен референдум за съдбата на Старото военно училище / DarikNews.bg

Кандидатът за кмет проф. Пламен Легкоступ и кандидатите за общински съветници от Коалиция “Патриотите – ВМРО” започнаха обиколка по проблемни и забравени места във Велико Търново. Освен че се запознават от близо с конкретните обществени проблеми, патриотите посочват и начините за тяхното решаване.

Управители на фирми в Западната промишлена зона алармираха кандидатите на ВМРО за дългогодишен проблем в района. Става дума за отпадните води на цялата промишлена зона, които директно се изливат в Янтра. Освен че се замърсява реката, в района се носи и непоносима смрад. “Мисля, че не е толкова сложно да се направи едно нормално заустване, да се изгради колектор и пречистване на тези отпадни води”, каза Михаил Шатров, кандидат за общински съветник и управител на фирма в Западната промишлена зона. По думите му от проблема са засегнати десетки фирми с около 5 000 работници.

“Един кмет може да направи много неща. На първо място реалистично да планира средствата, с които разполага, и тяхното изразходване. Не е необходимо да се правят бляскави и лъскави неща, за да бъде нашият град като една голяма и лъскава ябълка. Само че златната ябълка отгоре е с позлата и когато я изтриеш, отдолу се вижда, че ябълката е гнила. Здравето на хората е много по-важно от визията. След като спечеля изборите, ще предложа създаване на общински инвестиционен фонд, за да може такива належащи проблеми да се решават приоритетно”, каза проф. Пламен Легкоступ.

Липсата на градски транспорт и на места за паркиране са друга част от проблемите в промишлената част на града. До този момент местната власт не е обърнала никакво внимание на такива проблеми, които засягат живота и здравето на хората, подчерта Илиян Маринов, управител на търговска фирма.

Кандидатите на ВМРО разгледаха и закрития общински плувен басейн в бившия радиотехникум, който в момента е в окаяно състояние. Това е едно съоръжение за масов спорт, което за съжаление не функционира от много години, а в миналото беше дом за всички плувци на града, посочи Петко Шатров, треньор по плуване. Благодарение на проф. Пламен Легкоступ се съхрани плуването в града, защото като ректор на ВТУ през последните години той ни предостави реновирания басейн на университета, където провеждат тренировки 400 деца от четирите плувни клуба в града, допълни Шатров. В спортния комплекс на университета бяха вложени 2 млн.лв., припомни проф. Легкоступ. Недопустимо е град като Велико Търново да не разполага с общински басейни, където да тренират младите ни надежди. Имаме добри треньори и деца с възможности, които искат да тренират, но няма къде, каза проф. Легкоступ. Този обект трябва да бъде включен в една инвестиционна програма и да се прецени какви възможности има за неговото възстановяване, каза още кандидатът за кмет.

Патриотите посетиха още едно проблемно според тях място в центъра на В. Търново – Старото военно училище, което в момента тъне в локви и кал. Според Иван Русков, треньор по тенис и кандидат за кмет на ВМРО за Балван, стадионът е унищожен безвъзвратно, въпреки желанието на гражданите съоръжението и спортните площадки в района да се запазят.

Проф. Пламен Легкоступ предлага да се проведе местен референдум за предназначението на терените на Старото военно училище. "Едва след това трябва да се обявяват конкурси и да се дават пари за тях. Много хора казват, че няма пешеходна зона в града. Тук спокойно може да се изградят и градски център, и пешеходна зона, и паркинги, и тренировъчни игрища. Този терен може да се превърне в прекрасен кът за отдих и спорт, а защо не и в културен център. Хората най-добре могат да кажат какви са техните потребности”, коментира проф. Легкоступ.

Според Евгени Коев, кандидат за общински съветник, дупките в района на Старото военно училище нямат нищо общо със спелеологията и пещернячеството. “Ние така безцелно не копаем. Това е някакво ново творчество на архитекти или на инженери”, отбеляза той. “Тези траншеи приличат на окопи. Но по-лошото е, че те са разкопани съвсем близо до основите на сградите. Дъждът си вали, пръстта се свлича и в един момент може да поддадат сградите", с тревога допълни проф. Легкоступ. Освен това според него, тук е унищожен и един голям безплатен паркинг, от което страдат най-много работещите в центъра.

Кандидатите от ВМРО видяха отблизо и разрушената зала “Юнак”, част от спортната памет на Велико Търново. Съоръжението беше унищожено заради тръбите от водния цикъл, посочи Иван Русков. В зала “Юнак” са поставяни национални и европейски рекорди, тренирали са много спортни величия, за жалост тя вече не съществува, подчерта Евгени Коев. Патриотите имат инвестиционно предложение за изграждане на пет тенис корта в района.