Плевнелиев: Трябва да има магистрала до Албания
Плевнелиев: Трябва да има магистрала до Албания / снимка: БГНЕС, архив
Плевнелиев: Трябва да има магистрала до Албания
82101
Плевнелиев: Трябва да има магистрала до Албания
  • Плевнелиев: Трябва да има магистрала до Албания

„Между България и Албания трябва да има не само въздушна връзка, но и магистрала и железопътна линия. Разстоянието между двете страни е само 300 км и това ще насърчи бизнес контактите".

Това коментира президентът Росен Плевнелиев след среща с албанския си колега.

След срещата си с албанския президент Буяр Нишани българският държавен глава Росен Плевнелиев обясни, че освен директна въздушна линия, искаме и директна магистрала:

„Все пак 300 км по магистралата със сигурност са по-малко от 3 часа. Искаме да има и директна жп линия, и то влакове, които да се движат по европейски стандарти - поне със с150 км/час. Това означава отново по-малко от 3 часа и по жп линията. Искаме да има и въздушна връзка директно, не е нужно да летим през Виена или Атина до всяка една дестинация на Балканите".

По думите на президента част от амбициозния план е и газова връзка, която да мине през Трансатлантическия газопровод, както и обща енергийна мрежа. Той каза още, че разчита на подкрепата на Албания за инициативата на България за Декларация за неприкосновеност на границите на Балканите:

„Като държавници, разбира се, нашият дълг е да продължим тези мостове на сътрудничество и приятелство, заедно да работим за това границите на Балканите да падат, а не да се местят".

Българският държавен глава допълни, че подкрепяме и помагаме на Албания по пътя й към европейската интеграция. Според него страната ни ще бъде полезна с реформи в енергетиката, образованието, сектор „Сигурност", привличането на чуждестранни инвестиции, управлението на еврофондове и реформи в правосъдието.