Откриха магически предмети на връх Острец край Велинград
Откриха магически предмети на връх Острец край Велинград / снимка: tic.velingrad.bg
Откриха магически предмети на връх Острец край Велинград
82098
Откриха магически предмети на връх Острец край Велинград
  • Откриха магически предмети на връх Острец край Велинград

Магически предмети са открити при проучванията на тракийското светилище на връх Острец, съобщи за Дарик археологът д-р Димитър Байряков от историческия музей във Велинград. Находките са свързани с култа на бесите и техните практики в Западните Родопи. Интерес предизвикват умалени глинени модели на обредни хлябове с повтарящи се символи.

Освен тях има  съдове за течности и храна, оброчни оброчни плочи с фрагменти, които показват култа към тракийския конник Херос, прешлени за вретено и монети. Самият връх в миналото е бил ограден със стени от различни периоди, а тракийското светилище започва да съществува през късната брозноява епоха и продължава до края на IV век преди Христа.

Финансирането на археологическите разкопки, консервация и експониране на светилището на връх Острец е за 47 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони. Проучванията ръководи проф. Диана Гергова.

Проучвания на още едно тракийско светилище се проведоха това лято във Велинград. В разкопките при езерото „Клептуза“ до параклиса „Свети Илия“ се включиха доброволци от различни държави. Там има останки от двуметрова крепостна стена. Разкрити са две постройки, над 20 съд и хранилища за съхранение на вино и жито, допълни д-р Байряков. От велинградския музей имат амбицията светилищата на траките при Клептуза и Острец на придобият статут на обекти от национално значение.