Образование според нуждите на бизнеса ще реализират ГЕРБ през следващия мандат
Образование според нуждите на бизнеса ще реализират ГЕРБ през следващия мандат / ГЕРБ Враца

Образование, ориентирано към нуждите на бизнеса, изравняване на условията в детските градини и училищата в града и селата на община Враца, модерна спортна инфраструктура във всяко училище и разширяване на възможностите за висше образование във Враца са само част от мерките, заложени в управленската програма на ГЕРБ и Калин Каменов за следващите 4 години.

Програмата в сектор Образование беше представена пред над 200 учители от общината в Деня на учителя, 5 октомври.
„В тази зала има хора, на които дължа много", обърна се към учителите кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца Калин Каменов. „Това са хората, които ми помогнаха да стана човек. Благодаря на всички ви от мое име и от името на хилядите ви ученици", продължи той. Калин Каменов каза пред учителите, че именно благодарение на техния труд много млади врачани, които продължават образованието си, го правят в университети в цялата страна и чужбина. За съжаление тези млади хора не се връщат тук, след като завършат, защото не могат да намерят работа и реализация. Аз се върнах и искам да помогна, за да може образованите млади врачани да остават тук и да намират работа и реализация във Враца", декларира Калин Каменов.

Основните акценти от програмата за образование на ГЕРБ представиха кандидатите за общински съветници Петя Долапчиева, Таня Георгиева, Деси Димитрова, Николай Тодоров и Снежанка Каменова. Консултативен обществен съвет към кмета на Община Враца по въпросите на професионалното образование и връзката му с бизнеса предвижда програмата на ГЕРБ. Този съвет ще съдейства за диалог и сключване на договори между работодателите и директорите на професионални гимназии за обучение на работното място и въвеждане на дуалното образование в повече училища в Общината.

Този съвет е част от планирания Център за политики в образованието, който освен с въвеждането на дуалното образование във Враца, трябва да подпомага новозавършилите младежи да намерят реализация в работещите компании на територията на общината. Важен акцент в Управленската програма на ГЕРБ е изравняване на материалните условия в учебните заведения в града и малките населени места през следващите четири години.

Увеличаване на издръжката за деца в детските градини с групи под 22 деца също е част от мерките. Предвижда се още цялостен ремонт и реконструкция на ОДЗ „Звънче", ОДЗ „Детски свят", ЦДГ „Европейчета" - База 2, ПМГ „Акад. Иван Ценов", изграждане на нови детски градини в Баница, Чирен и Голямо Пещене, изграждане на нова спортна зала в СОУ „Христо Ботев". Общата сума в инвестиционните програми на общината за следващите четири години за образователна инфраструктура ще е 1 600 000 лв, като ще се търси допълнително финансиране от ОП „Региони в растеж".

Сътрудничество с филиалите на висшите учебни заведения за разкриване на нови специалности във Враца и регистър на завършилите, за подпомагане на кариерното развитие също са някои от мерките, касаещи висшето образование във Враца.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.