Сирийските правителствени сили се готвят за сухопътна офанзива
Сирийските правителствени сили се готвят за сухопътна офанзива / снимка: БГНЕС, архив

Сирийските правителствени сили и техните съюзници се готвят за сухопътна офанзива в контролиран от бунтовниците район, който бе мишена на руските въздушни удари през последните дни, заяви източник, близък до ливанското шиитско движение Хизбула, цитиран от ДПА.

Хиляди бойци от Хизбула, иранската елитна военна част Корпус на гвардейците на Ислямската революция, сирийската армия и милиции са мобилизирани за щурмуване на зоната северно от централния град Хомс.

Една сухопътна операция вероятно ще разгневи още повече западните и арабските поддръжници на сирийските бунтовници, които вече разкритикуваха Русия, че е нанесла въздушни удари в района по цели, които не са на джихадистката групировка "Ислямска държава" - официално прокламираната цел на кампанията на Москва, отбелязва ДПА.

Въпросната зона, която е бастион на сирийската опозиция почти от самото начало на конфликта в страната преди повече от четири и половина години, е контролирана от няколко групировки, сред които местният клон на Ал Кайда Джебхат ан Нусра(Фронт на победата). Смята се обаче, че "Ислямска държава" няма присъствие в района.

Източник: БТА