Районни здравни каси връщали пациенти с ревматологични заболявания
Районни здравни каси връщали пациенти с ревматологични заболявания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За последните два работни дни районните здравни каси в страната са върнали 23 пациенти с ревматологични заболявания, на които е трябвало да бъде продължено лечението. Това информират от организацията, която представлява тези болни.

10 от върнатите пациенти се очаква да отидат пред сградата на Националната здравноосигурителна каса във вторник, за да изразят недоволството си и да попитат какви са мотивите за „абсурдната" ситуация.

В последните три месеца пациентите с ревматологични заболявания неколкократно изразяват недоволството си срещу здравноосигурителната институция от факта, че тя прие нови критерии за лечението им, които според болните ще оставят над 4000 пациенти без лечение.

Преди седмица ревматично болните обявиха, че ще съдят институцията, а още в края на юли устроиха символично погребение пред централната й сграда. Тогава от касата увериха, че точно тези пациенти не трябва да се чувстват ощетени, тъй като за всеки един от тях се заделяли по 10 000 лева годишно от парите за здраве.