При шест заболявания ще се чака за безплатно лечение
При шест заболявания ще се чака за безплатно лечение / снимки: БГНЕС
Само при 6 заболявания ще се чака за лечение
82069
Само при 6 заболявания ще се чака за лечение
  • Само при 6 заболявания ще се чака за лечение

Лечението по 20 клинични пътеки, сред които такива за очни заболявания, за извършване на гастроскопии и артроскопии, от догодина ще бъде извадено от болниците, предвиждат част от идеите на здравния министър д-р Петър Москов. Проблемът е, че според лекарите диагностично-консултативните центрове у нас към момента не са в състояние нито кадрово, нито технически да поемат желаната терапия.

Въпреки че министър Москов се похвали, че заболяванията, за които Здравната каса предстои да плаща, вече са разделени в основен и в допълнителен пакет, той отказа да уточни за лечението на кои от тях пациентите ще трябва да чакат или пък да си плащат, независимо че са здравноосигурени. Стана ясно единствено, че шест диагнози ще бъдат включени в допълнителния пакет и хората, диагностицирани с тях, вече ще трябва да чакат, за да получат безплатно лечение.

„Нещо, което искам да гарантирам и осигуря, е, че отложеният и планиран прием на пациенти има своя горна граница, както е във всяка една от нормалните европейски държави - Швеция, Англия, Холандия. Навсякъде тези приеми, които са регламентирани през различни механизми на пакетите, да имат горна граница - месец или два, в рамките на който вие задължително трябва да бъдете приет в лечебното заведение, избрано от вас. Извън това - около 20 досега клинични пътеки излизат в амбулаторна доболнична помощ, т.е. няма да ви се налага за това да ви направят някаква минимална манипулация за половин час, да лежите в болница за определени гастроскопии, очни заболявания", каза министър Москов.

„Ние сме съгласни, че някои от дейностите могат да бъдат извадени в извънболничната помощ, но в момента в България извънболничната помощ на ниво на диагностично-консултативните центрове не е в състояние нито кадрово, нито с техническата си въоръженост да поеме така желания брой такива заболявания. Болниците със своите структури, с блокове или организирани отделения биха могли да поемата такава патология, която да бъде извършвана и отчитана като извънболнична помощ и ще гарантират както спокойствието и сигурността на пациента, така и спокойствието на лекарите, които извършват тази дейност", заяви от своя страна председателя на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.