Съдът: Държавата правилно не е дала пари за лечение на онкоболен в чужбина
Съдът: Държавата правилно не е дала пари за лечение на онкоболен в чужбина / sxc.hu

Вдовицата на онкоболен изгуби битката в съда с Министерството на здравеопазването. Административният съд в Разград отхвърли иска, заведен приживе от Ивайло Димитров за отмяна на заповед, с която му е отказало финансиране за лечение в чужбина.

Административен съд-Разград отхвърли иска на съпругата на 31-годишния мъж. Първоначално делото заведе онкоболният Ивайло Димитров, сред смъртта му вдовицата му Катерина продължи процеса. Жалбата бе за отмяна на заповед на заместник-министър Ваньо Шарков, с която в началото на годината е отказано отпускане на финансиране за лечението на Ивайло в чужбина.

16 000 евро трябвали на мъжа с диагноза тумор на синусите за лечение с кибернож в Турция. Комисията за лечение в чужбина, обаче се произнесла с мнение, че терапевтичният план, включващ химиотерапия и лъчелечение с линеен ускорител, може да се проведе и в България и затова средства не трябва да бъдат отпускани.

Подобна позиция в съдебна зала изрази и лъчетерапевтът д-р Никола Билдирев, който извърши съдебно-медицинската експертиза по делото. Той обясни, че киберножът е също вид линеен ускорител и лечението с цел намаляване на симптомите, които влошават качеството на живот на пациента е било възможно и в четири български болници.

В решението си съдът подкрепя тезата на държавата и на експерта и отхвърля жалбата като неоснователна, ангументирайки се, че „предвид характера, вида и степента на развитие на онкологичното заболяване спрямо Ивайло Димитров, е можело да се проведе само палиативно лечение чрез химиотерапия и модулирано по интензитет лъчелечение, което е било приложимо и в страната с достатъчна ефективност. Лечението чрез „кибернож" не е било единствено възможно, адекватно и необходимо за конкретния случай.".

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.