Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата
Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата / ThinkStock/Getty Images
Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата
82057
Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата
  • Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата

Според българите жената е млада до 39 години, а след 46 вече е стара. Мъжът се смята за млад до 42, а за стар след 66 години. Това показва изследване на „Галъп Интернешънъл". Проучването отчита и либерализиране на отношението към брака. 80% приемат за нормално съжителството без брак на двойки с едно или повече деца. Малко над хиляда лева е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре.

За една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж - до 42. Старостта според масовите разбирания на българина при жените започва на 64, а при мъжете на 66 години. Анализирайки цифрите, се вижда, че четири години делят младия мъж от вече старата жена. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става горната граница на младостта, а началото на старостта се отлага.

Според данните на проучването официално сключеният брак е подложен на съмнение като ценност. 80% от запитаните смятат, че семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време. Макар и по-малък процент това мнение споделят дори хора на възраст над 60 години. В същото време обаче, да имаш деца си остава безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца" са съгласни 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре, е 1351 лева. Мъжете искат да получават повече пари.

„В представата на българина все още съществува концепцията, че мъжът трябва да изкарва повече пари в едно семейство, да бъде много по-добре финансово за разлика от жената", каза социологът Евелина Славкова.

Тя допълни, че хората, които получават доход над 1000 лева, са склонни да увеличават своята граница и биха искали да получават над 1500 лева. Хората с по-ниски доходи посочват, че биха определили живота като добър, ако получават около 1000 лева.
Според изпълнителния директор на „Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов очакванията на българите за месечния им доход са умерени.

„Вярно, когато хората имат по-голям доход, ще мечтаят за още по-голям, но някак мечтите не са алчни. Вижда се, че има места в България, където 1351 лева звучи като химера. Това е число, за което малцина могат да си помислят", каза той.

Според резултатите на изследването перспективите пред жените в българската политика стават все по-сериозни. Проучването е  направено на два етапа през септември и октомври сред над 2000 души в страната.