Метрополитън ще излъчи директно операта „Трубадур” в 70 страни по света
Метрополитън ще излъчи директно операта „Трубадур” в 70 страни по света / снимка: Guliver/Getty Images

Метрополитън опера в Ню Йорк открива днес новия си, 10-ти по ред сезон на преки предавания на спектакли в кинозали по целия свят, предаде ТАСС. Проектът „Метрополитън опера на живо” стартира с „Трубадур”. Ще пеят руските звезди Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовски.

„Мащабният международен проект представлява серия от оперни спектакли, предавани във формат HD чрез спътникова връзка от Метрополитън опера в 2000 кина в 70 страни на шест континента, включително в 750 кина в САЩ”, поясняват от оперния театър.

През новия сезон от Метрополитън опера ще бъдат излъчени общо 10 постановки, сред които шест премиери. Сред тях са „Отело” (17 октомври), „Танхойзер” (31 октомври), „Лулу” (21 ноември), „Ловци на бисери” (16 януари), „Турандот” (30 януари), „Манон Леско” (5 март), „Мадам Бътерфлай” ( април), „Роберто Деверьо” (16 април) и „Електра” (30 април).

Всичките спектакли ще се играят на сцената на Метрополитън през първата половина на деня. Това се прави с оглед на часовата разлика, за да могат да бъдат гледани в удобно време от повечето зрители по света.

Проектът за преки предавания от Метрополитън опера стартира през 2006 г., когато случващото се на сцената на нюйоркския оперен театър е проследено в 98 кина. Според музикални експерти той става толкова популярен, че може да съперничи на големите холивудски продукции. През първите 9 сезона са продадени над 17 милиона билета.

„Метрополитън опера на живо” сега е най-мащабният проект за класическа музика, конкуриращ на пазара разпространението на филмите”, твърдят от оперния театър. „През последните години чистата печалба само от един сезон възлиза на 17 млн. долара”, допълват от там.

Междувременно АП съобщи, че музикалният директор Джеймс Ливайн, който от 1973 г. е свързан с нюйоркския оперен театър и е сърцето и душата му, се оттегля от работата по „Лулу”, за да съсредоточи вниманието си върху възраждането на „Танхойзер” на сцената на Метрополитън опера.

Ливайн има травма на гърба и дирижира от моторизирана инвалидна количка. Според главния мениджър на оперния театър Питър Гелб за всеки маестро би било амбициозно начинание сутрин да ръководи репетициите на „Лулу”, а вечер да дирижира „Танхойзер”. Премиерата на „Танхойзер” ще е на 8 октомври, а на „Лулу” - на 5 ноември.

Източник: БТА