Пясъчен хотел посреща гости в Холандия
Пясъчен хотел посреща гости в Холандия / ThinkStock/Getty Images

Холандски скулптори създадоха истински, но пясъчен хотел - замък, който има дори и кули и подвижен мост.

Той предизвиква особен ентусиазъм у децата и хората с младежки дух, които са готови да преспят в специално изградена стая в средата на изцяло пясъчната конструкция. Тонове пясък, подсилени с дърво, осигуряват на любителите на силни усещания приказна нощ сред декоративни скулптори пак от пясък, с които е украсен хотелът.

Мениджърът на хотела Мод ван Лювен разказва, че идеята идва от ледените хотели в Швеция и Финландия, в които през зимата и пролетта туристите прекарват нощта в ледена стая върху легло от лед при около -11 градуса по Целзий.

„Има много скулптори, които работят с лед както и с пясък и тогава се появи идеята - а защо не хотел от пясък”, разказва Мод ван Лювен. Цената на стаята в пясъчния хотел е 150 евро, но там атмосферата е далеч от смразяващата в ледените хотели.

Въпреки това и двата вида сгради са ефимерни и траят по един сезон. В края на лятото този пясъчен дворец се разваля, за да бъде изграден отново догодина. В Холандия има построени два такива пясъчни хотела по време на ежегодните фестивали на пясъчните скулптури.

Според мениджъра въпреки очакванията за спартанска обстановка пясъчният хотел предлага и лукс - например кристални чаши и бутилка италианско шампанско очакват гостите. Единият от тези хотели изненадва и очарова и с друго - това са пясъчните статуи на динозаври, средновековни пътешественици и роботи.

Източник: БГНЕС