В публичните домове в Амстердам българският е задължителен
В публичните домове в Амстердам българският е задължителен / снимки: БГНЕС, архив

Собствениците на публични домове трябва задължително да общуват с жриците на любовта на родния им език, взе решение най-висшата магистратура в ЕС - Европейският съд. Поради което властите на Амстердам имат правото да отказват издаването на разрешително на собственик на бордей, който не може да говори на български или унгарски със секс труженичките си.

Проституцията в Холандия е легална и трябва да бъде лицензирана по места. Но властите се опитват да ограничат трафика на хора и злоупотребите. Решенията на ECJ се прилагат във всяка от 28-те страни членки на съюза.

„Съдът счита, че е възможно да се изисква собственик на публичен дом да могат да общуват на същия език с проститутките, които работят там”, гласи становището на съда. Само тогава публичните домове, включително прочутите амстердамски „прозорци за пазаруване” могат да бъдат така организирани, че да бъдат избягвани злоупотребите и криминалните простъпки срещу проститутките, допълват висшите европейски магистрати.

Проститутка от Амстердам и блогърка, представила се като Фелисиа Анна, споделила с Би Би Си, че комуникацията е ключ в борбата срещу деяния като трафика на хора. Но доколкото на нея й било известно повечето секс труженички вече комуникирали както със собствениците на публични домове, така и с клиенти или представители на правозащитните органи на втори език – като холандски или английски.

Фелисиа Анна допълнила, че правилата за контактуване на съответния език ще възпират жените, които не знаят холандски или английски, да наемат законно „прозорци за пазаруване”, на които се гледа като на по-безопасно място на труд от нелегалната улична проституция.

Съдебното решение от четвъртък се появи, след като властите на Амстердам отказаха да издадат ново разрешително на собственик на публичен дом да наеме „прозорци” за проститутки в градския квартал на червените фенери.

Съдът отсече, че решението е било правилно, тъй като собственикът на публичния дом не можел да говори унгарски или български - езиците, на които говорят проститутките - за да ги попита дали са жертва на трафик на хора или са принудени със сила да практикуват най-древната професия.

В публичните домове в Амстердам българският е задължителен
netinfo

Собственикът на публичния дом казал, че може да използва преводачи или електронен софтуер за преводи. Той се позовал на правилата на единния пазар на ЕС и заявил, че кметът на Амстердам, чието име не е споменато по случая, действал дискриминационно. Но от Европейският съд отхвърлил неговите аргументи , позовавайки се на „наложителни причини, свързани с обществения интерес”.

Проституцията беше легализирана в Холандия и Германия през 2002 г. Според холандския закон тези, които работят в сферата на търговията, трябва да се регистрират в търговската камара и да плащат данъци. Но през последните няколко години властите се опитват да затегнат правилата в Амстердам в опит за борба с трафика на хора и организираната престъпност. Има информации, че три четвърти от труженичките в секс индустрията в Амстердам са от чужбина, пристигат предимно от Източна Европа, Африка или Азия.

Източник: БГНЕС