Цигарите поскъпват догодина
Цигарите поскъпват догодина / Sofia Photo Agency, архив

Парламентът одобри на първо четене вчера нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от кабинета. Така от 2016 г. цигарите ще поскъпнат с 0,20 до 0,60 лв. за кутия. По-голямо ще бъде увеличението при скъпите марки, които в момента струват над 5,35 лв. за кутия, а по-малко - при евтините.

Предвижда се специфичният акциз да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. А пропорционалният акциз, който е върху продажната цена, догодина ще стане 38%, а през 2018 г. - 42%. Досега графикът беше 25% пропорционален акциз догодина и 28% от 2018 г.

Страната ни трябва поетапно да повиши акцизите, за да бъдат достигнати минималните за ЕС нива, посочва „Труд". В резултат на промените през следващите три години се очаква в бюджета да постъпят допълнително 119,3 млн. лева.

При обсъждането на текстовете против поправките се обявиха както депутати от управляващото мнозинство, така и от опозицията. Основният им аргумент бе, че няма предвидимост, защото се променя подобрената миналата година схема за поскъпване.

С новите текстове се въвежда и забрана да се съхраняват и пренасят повече от 40 къса ръчно свити цигари. Целта на мярката е да се ограничи контрабандата.

Депутатите одобриха и драстично увеличение на акцизите върху течните горива за отопление. Предвижда се ставките да бъдат изравнени с тези на горивата, които се използват за зареждане на автомобили. Според мотивите към законопроекта целта е да се пресекат измамите с неправомерното използване на тежки и маркирани горива.