Неназован сирийски военен представител съобщи пред сирийската държавна телевизия днес, че руски военни самолети са атакували „Ислямска държава” в Централна и Северна Сирия, предаде АП.

Източникът посочи, че при „концентрирани и прецизни” въздушни удари е разрушен команден център в намиращия се в Централна Сирия град Латамна и са поразени позиции в районите на Джиср аш Шугур и Маарет ан Нуман на северозапад.

Какво рискува Русия с военната операция в Сирия?

Руските въздушни удари, които започнаха в сряда, бяха насочени основно към обекти в Централна и Северозападна Сирия, стратегически райони, които са врата към твърдините на президента Башар Асад в столицата Дамаск и по крайбрежието.

Русия казва, че взема на прицел „Ислямска държава” и сирийския филиал на Ал Кайда, но поне някои от ударите изглежда са поразили подкрепяни от Запада бунтовнически фракции, отбелязва АП.

Няма данни за използвана противовъздушна отбрана срещу самолетите на Русия и всички цели се поразяват независимо от метеорологичните условия и часа от денонощието, съобщи по-рано руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

По-рано днес беше съобщено, че Русия е нанесла удари през изминалата нощ и срещу позиции на терористичната групировка „Ислямска държава” близо до Рака, крепостта на джихадистката организация в североизточната част на Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.

„Ислямска държава” контролира напълно провинция Рака, чийто едноименен административен център се възприема като „столицата” на джихадистката групировка. Рака е нейната главна крепост от 2013 г.

В четвъртък руската авиация за първи път насочи удари срещу провинция Рака, след като ден по-рано започна операциите си в Сирия, отбелязва АФП.

Най-малко 39 цивилни, включително 8 деца и 8 жени, са били убити за четирите дни на руските въздушни удари в Сирия, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Според шефа на организацията Рами Абдел Рахман убити са 14 бойци - 12 от „Ислямска държава” в околностите на град Ракка и двама бойци от свързания с Ал Кайда Фронт „Ан Нусра”. Тези числа включват само случаите, в които информацията е била проверена и потвърдена, отбеляза ръководителят на Центъра, предаде Ройтерс.

Източник: БТА