Aкадемия в Сатовча учи децата на самооценка и мотивация
Aкадемия в Сатовча учи децата на самооценка и мотивация / пресцентър

В община Сатовча се проведе Приключенско-образователната академия, организирана от „Народно Читалище Бъдеще Сега 2006” и Фондация „Помощ за благотворителността в България” в сътрудничество с местните училища и администрация, информират от пресцентъра на Общината.

Преди да тръгнат отново на училище, пет групи деца от селата Сатовча, Кочан и Вълкосел учиха и се забавляваха всяка в продължение на шест дни по програма, разработена конкретно за тях от читалището и водена от обучени инструктори.

Повече от 120 деца взеха участие в Академията, която е първата част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, осъществяваща се с финансовото съдействие на Филип Морис Интернешънъл и подкрепата на местното дружество „Филип Морис България“ ЕООД. Програмата е част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини.

„Целта на Приключенско-образователната академия беше да развива социални умения, да дава полезни знания, които да провокират интерес и любопитство към знанието като цяло, да развива отговорно поведение към заобикалящия ни свят“, коментира председателят на настоятелството на „Бъдеще сега 2006“ Теодор Василев.

Повече от 90% от децата във всички групи споделят, че ще се върнат по-уверени и мотивирани в училище.

"Днес научих какво е нужно, за да бъдеш интелигентен и за какво служат двете половини на мозъка; Аз научих днес, че трябва да сме добри към хората и да не ги обиждаме, защото ако ние се поставим на тяхно място ще ни е лошо. И затова трябва да сме добри; … и че трябва да използваме хартията изцяло, защото всички животинки, които живеят на дърветата, ще останат без дом", споделят децата, участвали в Академията.