Само 5% от руските въздушни удари в Сирия са насочени срещу ИД
Само 5% от руските въздушни удари в Сирия са насочени срещу ИД / ThinkStock/Getty Images

Само 5% от руските въздушни удари в Сирия са насочени срещу групировката „Ислямска държава”, заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън в интервю за в. „Сън”, цитирано от АФП.

Британското разузнаване е установило, че 5% от ударите на руските ВВС са уцелвали обекти на ИД, а мнозинството от ударите всъщност са убили цивилни и са били насочени срещу умерената опозиция на режима на президента Башар Асад, каза Фалън, който заяви, че руската военна намеса допълнително е усложнила ситуацията.

Кои са истинските цели на руските удари в Сирия?

„Нашите данни показват, че руснаците пускат бомби по райони, където има цивилни, убиват цивилни и бомбардират силите на Свободната сирийска армия, която се бие срещу Асад”, каза британският министър на отбраната. Русия подкрепя Асад и удължава страданията, заяви той.

Фалън освен това съобщи, че британското правителство ще поиска от парламента да разреши Великобритания да нанася въздушни удари срещу ИД и в Сирия, а не само в Ирак, както е в момента.

Ударите по ИД позволяват да се осуети заплахата от атентати на британска земя и „не можем да оставим това на американската, австралийската и френската авиация”, изтъкна той.

Източник: БТА