Зимата идва, с нея и грип
Зимата идва, с нея и грип / ThinkStock/Getty Images

От РЗИ - Габрово припомниха, че зимата идва, с нея и грипа!

Грипът е остро инфекциозно заболяване с вирусен произход, което се изявява с повишена температура, кашлица, главоболие и болки в мускулите. Разпространява се лесно от човек на човек, циркулира по целия свят и може да засегне всеки – от най-малките до старите хора и да причини епидемии и пандемии (големи епидемии, обхващащи целия свят).

Известни са три типа грипни вируси - тип А, тип В и С. Вирусите, които причиняват сезонни епидемии, са от тип А и тип В. Тези епидемии се наблюдават по-често през зимния период. Тогава хората прекарват повече време в затворени помещения, където по-лесно влизат в контакт с други хора. Вирусите от своя страна, издръжат повече време на закрито.

Как може да се заразим от грип?

Грипните вируси се разпространяват по въздуха чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от хора, които са заразени и се намират около нас. Ако грипните вируси не се неутрализират в горните дихателни пътища, навлизат в клетките на носа, гърлото и започват бързо да се размножават. Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите или 24 часа преди развитието им. Вируси продължават да се отделят в рамките на 5-10 дни.

Какви са симптомите на грипа?

Инкубационният период (периодът между заразяването и появата на симптоми) е между 1-4 дни. Грипът започва остро и обикновено включва много от характерни за заболяването симптоми: повишена температура, главоболие, гадене и повръщане, болки в очите, фотофобия (дразнене от светлина), болки в мускулите и ставите, умора.

Кога да потърсим лекар при грип?

Не може да се предвиди колко сериозна е грипната инфекция след появата на първите симптоми. Добре е да се направи консултация с лекар, ако се разболеете внезапно. Консултацията с лекар е наложителна ако болестта продължава повече от 10 дни, температурата е много висока, при поява на задух и затруднение в дишането, при болка и тежест в гърдите, при скованост на врата, при нарушение на съзнанието.

До какви усложнения води грипът?

Повече от хората оплакванията отшумяват за 5 до 10 дни. При някои болни обаче възникват усложнения. Децата по-малки от 1 година, възрастните над 65 години, бременните жени и хора от всяка възраст със съпътстващи заболявания са с по-висок риск от възникване на усложнения – пневмония, ларингит, бронхит, отит (възпаление на ухото), синузит, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), перикардит (възпаление на обвивката на сърцето), менингит (възпаление на мозъчната обвивка) и др.

Как да се предпазим от грип?

Хранете се здравословно – приемайте храни, богати на витамин С.

Поддържайте добра хигиена на ръцете, устната и носна лигавица.

Не претопляйте дома си и проветрявайте редовно помещенията.

Приемайте добавки с мултивитамини и минерали.

По време на епидемия избягвайте местата, където се събират много хора.

Заболеваемостта и смъртността от грип могат да бъдат в голяма степен предотвратени посредством ежегодна противогрипна ваксинация. Ваксината се препоръчва специално за тези хора, изложени на висок риск от заболяване и/или развитие на усложнения в резултат на инфекцията.

Имунизационният кабинет се намира в РЗИ Габрово, ул. „Р. Каролев“ 2, етаж 2, стая № 205. Ще бъде отворен всеки работен ден от 05 октомври 2015 г. в часовете 8.30- 12.00  и от 15.00 до 16.00 часа.