Самоуправляващ се камион тръгна пробно по германска магистрала
Самоуправляващ се камион тръгна пробно по германска магистрала / снимка: Guliver/Getty Images

Самоуправляващ се камион за първи път пътува пробно по магистрала в Германия, предадоха ДПА и ТАСС.

Машината, произведена от концерна Даймлер, се е движила със специално разрешение по трасе А8 край Щутгарт. На шофьорското място е седял Волфганг Бернхард, член на ръководството на Даймлер, който е бил готов да поеме управлението при непредвидена ситуация. Като пътник в кабината на камиона се е возил и премиерът на провинция Баден-Вюртенберг Винфрид Кречман.

Бернхард е пуснал системата за самоуправление и по-голямата част от времето камионът се е движил без човешка намеса. „Това е стъпка към нова епоха в мобилността”, каза Кречман.

Микробус без водач ще се движи в Холандия

Автопилотът дава възможност да се постигне по-голяма безопасност по пътищата, тъй като той винаги е нащрек, никога не си отклонява вниманието, не се изморява, допълни Бернхард. Самоуправлението освен това намалява разхода на гориво, тъй като машината се движи по-равномерно.

Засега в Германия не е разрешено движението на самоуправляващи се автомобили, при тестовете в кабината винаги трябва да има човек.

Експертите са критично настроени към подобни технологии, посочвайки като основни проблеми защитата на данните и отговорността при евентуални инциденти.

Източник: БТА