Спортна зала ремонтирана с милиони, но баните не достигат
Спортна зала ремонтирана с милиони, но баните не достигат / Снимка: Интернет
Спортна зала ремонтирана с милиони, но баните не достигат
82043
Спортна зала ремонтирана с милиони, но баните не достигат
  • Спортна зала ремонтирана с милиони, но баните не достигат

Скъп ремонт остави без баня и съблекалня спортистите по джудо в Хасково. До миналата година към залата нямало и тоалетни, но под натиска на треньорите, в крайна сметка санитарен възел бил изграден. Абсурдната ситуация - да тренираш, без да има къде да се преоблечеш и изкъпеш, идва година след като зала „Спартак”  бе основно ремонтирана с 1 370 895 лева  чрез Публично-инвестиционната програма на МС „Растеж и развитие на регионите”. Според треньорите по Джудо Георги Георгиев и Христо Христов, те нееднократно са настоявали за изграждането поне на баня, но им било отказано с мотив, че ги няма по проект. И тоалетните не били по проект, ама явно на строителите им се е видяло твърде крайно да принуждават спортистите да тичат по етажите, за да търсят къде могат да се облекчат, та се смилили и нарушили  предварителните планове, разсъждават  треньорите.

В залата по джудо, която се намира на последния етаж в обновената зала „Спартак” тренират над 100 деца. Субсидията, която получава спортният клуб от общинския бюджет е около 3 хиляди лева на година. Допълнително за класирания в клуба влизат около 4 хиляди лева от Българския спортен тотализатор. В същото време само за  състезания годишно на клуба са необходими около 10 хиляди лева.

Разликата от сумата се покрива най-често от родителите, които плащат членски внос, за да могат децата им все пак да се реализират и да покажат своите умения извън залата.
Треньорите по джудо са категорични, че общината е длъжник на хасковския спорт. Според тях общината трябва да се управлява от човек със сърце, който да обича спорта. Като пример за отношението на местната власт към спорта те посочват и факта, че последните години от своята кариера като спортист - ученик на хасковското спортно училище Григор Димитров е бил състезател на Варна, откъдето е получил необходимото финансиране, за да може да  продължи  напред в кариерата си. Години по-късно когато Григор Димитров стана номер седем в световния тенис, общински съвет Хасково със свое решение го удостои със званието Почетен гражданин на Хасково.

По информация на Атанас Димитров - секретар на община Хасково, тази година от бюджета на общината, който възлиза на близо 53 милиона лева, за пряко финансиране на спортните клубове са отделени 200 хиляди лева. Димитров уточни, че в тази сума не влизат разходите за поддръжка на спортните бази.

За сравнение в Димитровград, при бюджет 34 милиона лева, тази година общината е отделила 560 хиляди лева за спорта, а в Свиленград, където бюджетът е по-малко дори от 18 милиона лева за спорт до края на годината ще бъдат похарчени 360 хиляди лева.

Разговора с Георги Георгиев и Христо Христов чуйте в звуковия файл: