Григор Димитров загуби от Бекер в Малайзия
Григор Димитров загуби от Бекер в Малайзия / източник: Gulliver/GettyImages

Ужасният сезон 2015 за Григор Димитров продължава. Българският тенисист отпадна на четвъртфиналите на турнира в Куала Лумпур след 4:6, 6:7(3) срещу 74-ия в световната ранглиста Бенямин Бекер.

След като във втория кръг Григор постигна драматичен успех над Жоао Соуса, германският ветеран Бекер се оказа непреодолимо препятствие пред Димитров.
19-ият в света отново показа, че е много, много далеч от формата си от 2014 година и разочарова своите фенове в първия си турнир от US Open насам.
В сравнение с мача срещу Соуса, Григор бе подобрил малко сервиса си, но като цяло грешките във всички компоненти на играта бяха изключително много. Въпреки тях, Димитров имаше всички шансове за успех, но именно в най-важните моменти грешките преобладаваха в играта му.
Така поне временното партньорство на българина с Франко Давин започна с ранно отпадане в Куала Лумпур. Сега за Григор предстои пътуване до Япония, където през следващата седмица той ще участва на турнира в Токио от категория АТР 500.
А ето как се разви злополучният мач с Бекер:
Двубоят започна с 4 лесни гейма за сервиращите като добро впечатление направи подобреното ниво на сервиса на Григор, който в мача срещу Жоао Соуса бе доста слаб. Димитров имаше и 100% на спечелени точки на втори сервис.
Набързо обаче Гришо развали доброто впечатление от началния си удар. В петия гейм първият сервис на българина изчезна и той набързо вече губеше с 15:40. Смела игра на мрежата и продължително разиграване, завършило с грешка на Бекер доведоха нещата до равенство, но две поредни непредизвикани грешки на Димитров значеха първи пробив в мача.
Още в следващия гейм 19-ият в света имаше възможност за връщане на пробива, но не успя. Бекер поведе с 40:15, но Димитров изравни, а великолепна къса топка му даде и предимство. Германецът обаче се измъкна от ситуацията и в крайна сметка поведе с 4:2.
Григор спря серията на своя съперник с успешен гейм на 30, а в паузата поиска намесата на физиотерапевт заради проблем с пръстите на десния крак.

Играта на българина обаче продължи да бъде слаба. Бекер взе своето подаване, а сетът можеше да завърши още в 9-ия гейм, в който се стигна до три равенства, но Димитров все пак успя да вземе своето. Няколко негови непредизвикани грешки в следващия гейм обаче бламираха шансовете му за връщане на пробива и така Бекер поведе със сет аванс - 6:4.
Вторият сет стартира с три сравнително безпроблемни гейма за сервиращите преди Григор да покаже леко пробуждане и да постигне първия си и оказал се единствен пробив в двубоя.
При 30:30 дълбок ретур на линията осигури брейкбол за Димитров, а последвалото продължително разиграване бе спечелено от българина за 3:1. Бърз гейм на 15 пък затвърди пробива и даде аванс от 3 гейма за Гришо.

При 5:2 Бекер сервираше за оставане в мача, а Григор бе на 2 точки от успеха в сета след 40:40. Германецът обаче успя да вземе подаването си и така да накара Димитров сам да се бори на свой сервис за изравняването на сетовете.

В решителния момент обаче ракета №1 на България се пропука. Григор пропусна два сетбола, след което позволи на своя съперник да върне пробива за 5:4.

Драмата обаче тепърва предстоеше. В следващия гейм Димитров си осигури аванс от 40:15 и нови две възможности за затваряне на сета. При първата от тях вече всичко сякаш бе завършило, след като Григор имаше перфектна позиция на мрежата и опразнен корт пред себе си. Той обаче отправи топката към Бекер, който с няколко защитни действия в крайна сметка принуди Григор да използва "хотдог", намерил мрежата. И четвъртият сетбол бе спасен от Бекер, който в крайна сметка изравни за 5:5.

Последваха два бързи гейма, за да се стигне до тайбрек. Той започна добре, след като страхотно разиграване доведе до минипробив за българина и 2:0. Бекер обаче бързо върна равенството след класен прехвърлящ удар, а топка в мрежата на Григор даде аванс на съперника му при 5:3. Нова грешка от ракетата на българина осигури три мачбола за Бекер, който оползотвори още първия и така след 7:3 стигна до полуфинал, в който ще се изправи срещу победителя от мача Давид Ферер - Михаил Кукушкин.