В Плевен обсъдиха плюсовете и недостатъците на електронното гласуване
В Плевен обсъдиха плюсовете и недостатъците на електронното гласуване / prozrachnost

На публична среща-дискусия в Плевен с участието на експерти и граждани бе обсъдена темата „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври?". Дискусията е част от поредица срещи в цялата страна, които „Прозрачност без граници" организира като част от информационната кампания „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!".

Инициативата се провежда както на територията на страната, така и сред българските общности в чужбина и включва серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост по темата за референдума, значението му за нашето общество и цели разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА" или „ПРОТИВ" гласуването по интернет.

„Ние считаме, че българските граждани трябва да се възползват от своето неотменимо демократично право - да изразяват своята позиция като свободни хора и да влияят пряко върху управлението на страната. Във връзка с конкретния въпрос на настоящия референдум - да може ли да се гласува и електронно по интернет - те ще могат да изразят своето мнение по проблем, който засяга пряко тяхно основно политическо право", коментира Линка Тонева - експерт от асоциацията.

В дискусията бяха обсъдени аргументи за гласуване както „ЗА" така и „ПРОТИВ".

Сред основните аргументи в полза на гласуването „ЗА" в референдума, които бяха изтъкнати по време на дискусията, са възможността за участие в изборния процес за нашите сънародници в чужбина, за младежите и за хората с увреждания. „Електронното гласуване е лесно, а в последните години извършваме все повече дейности онлайн, като по този начин пестим време и енергия за други важни дейности. Търсим работа по интернет, разпореждаме се с парите си в банките, купуваме стоки, плащаме данъците, общуваме с роднини и приятели, които са далече от нас. Въпрос на време е дистанционното гласуване по интернет да се превърне в обичайна практика от нашето ежедневие. Освен всичко това, електронното гласуване е инструмент за модернизиране на публичната среда. Доказателство за това е последното преброяване на населението, извършено от Националния статистически институт, в което над 40% от гражданите попълниха анкетни карти по електронен път", разказа политологът Георги Методиев.

„От друга страна, липсва техническа инфраструктура, а закупуването на сървъри изисква първоначални инвестиции на висока стойност. Също така електронното гласуване изисква експертиза в областта на интернет технологиите и е неразбираемо за повечето хора. Голяма част от гражданите не са информирани в детайли за използваните компютърни програми и технологии. Все още не са създадени технологични решения, които дават абсолютна гаранция за опазване тайната на вота и за сигурността на системата от външен пробив", допълниха експертите на Асоциация „Прозрачност без граници".

Инициативата на Асоциация „Прозрачност без граници" предвижда още срещи-дискусии в градовете Стара Загора, Хасково, Пловдив, Благоевград, Враца, Велико Търново, Русе, Варна и София.