Изложбата НеБългарите ще посети Велико Търново
Изложбата НеБългарите ще посети Велико Търново / снимка: организатори
Изложбата "НеБългарите" ще посети Велико Търново
82034
Изложбата "НеБългарите" ще посети Велико Търново
  • Изложбата "НеБългарите" ще посети Велико Търново

Пътуващата фотоизложба „НеБългарите“ ще гостува следващата седмица във Велико Търново. Тя е реализирана от Фондация Free Speech International в партньорство с „Мулти култи колектив“ и Център “Амалипе”. Откриването е насрочено за 8 октомври от 18,00 часа в Изложбените зали “Рафаел Михайлов”, съобщи за Дарик Ваня Димитрова, оперативен директор в Център “Амалипе”.

Според Евростат през 2013 г. в България живеят около 42 000 чужденци. Много от тях са добре интегрирани – имат професии или бизнес, преподават или се учат, пристигнали са в страната заради българските си съпруги или съпрузи или идват за през лятото, защото имат тук свой „втори дом“. През последните няколко години България се превърна и във входен пункт за търсещи убежище, напуснали родните си домове по политически причини или поради война. През 2014 г. приблизително 11 000 души са потърсили закрила в страната, като повече от половината са получили бежански или хуманитарен статут, сочат данни на Държавната агенция за бежанците към МС.

Напливът от търсещи убежище, съчетан със сложната икономическа и политическа обстановка в България, даде нов тласък на езика на омразата към всеки, възприеман като „различен“ и „чужд“. Някои чужденци се оказаха в окото на буря от популизъм, ксенофобия и стереотипизиране, създадена и раздухвана от политици и медии.

Проектът „НеБългарите“ адресира тези проблеми чрез образите и човешките истории на обикновени чужденци, които живеят в България, и задава въпроса: Кои са всъщност хората, върху които с лекота се лепят стереотипи? Хора, родени на хиляди километри оттук, са поставени във визуален български контекст, който отразява тяхното положение на едновременно външни и вътрешни спрямо България. Интервютата с тях, събрани в специален каталог, разкриват техните лични истории, радости, драми и лични открития в България. Образите и мненията на чужденците в България неминуемо засягат и идентичността на самите българи, обяснява Ваня Димитрова.

Какво означава да си българин? Какво може да те направи такъв, ако майка ти и баща ти не са били родени тук – и ако цветът на кожата и формата на очите ти е различна? - Това са невинни, но и учудващо трудни въпроси, които „НеБългарите“ задава чрез фотография и думи. Проектът прави опит да накара посетителите да се вгледат в идентичността на героите.

Изложбата представя 30 фотоса, запечатали историите на широк кръг от хора – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великотобритания, живеещи в луксозни затворени комплекси в кварталите около София или в имигрантски общежития. Една от фотографиите показва и семейство английски заселници, които от 10 години живеят в с. Драгижево. Изложбата ще гостува във Велико Търново до 12 октомври, след което ще отпътува за Варна и София.

Чуйте разговора с Ваня Димитрова в звуковия файл.