България става втората държава в Европа със зоополиция
България става втората държава в Европа със зоополиция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 60 служители на МВР ще разследват престъпления срещу животни
82026
Над 60 служители на МВР ще разследват престъпления срещу животни
  • Над 60 служители на МВР ще разследват престъпления срещу животни

МВР вече е определило над 60 служители, които ще разследват престъпления спрямо животните. Това съобщи ресорният заместник-министър Красимир Ципов по време на кръгла маса за бъдещето на зоополицията у нас. Форумът е инициатива на евродепутатът Емил Радев, фондация "Четири лапи" и телевизионното предаване "Господари на ефира".

Организаторите изразиха очакване, че до края на годината новото полицейско звено ще заработи. Все още липсва бърз и ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при подаване на сигнал за насилие спрямо животно, коментира пред Дарик Габриела Пападопова от сдружение "На ти с природата". По думите й в много случаи полицаите не знаят как да действат при смърт на животно, а експертите от агенцията за безопасност на храните реагират със закъснение на сигнали за нехуманно отношение

България ще бъде втората страна в Европа след Холандия, която ще има своя зоополиция.

Държавни и общински институции потвърдиха подкрепата си за тази инициатива, а министърът на земеделието Десислава Танева аргументира ползата от нея. „Със сигурност орган като зоополиция липсва при установяване на определен вид нарушения, за които компетентният орган и лица от агенцията по храните нямат права", каза тя.

За да заработи зоополицията, освен хора, са нужни и ясно разписани правила за взаимодействие между институциите, когато има сигнал за насилие спрямо животно, коментира пред Дарик природозащитникът Габриела Пападопова.

По думите й и в момента има наредба за взаимодействие между МВР и агенцията за безопасност на храните, но предприемането на мерки отнема поне седмица, което може да е фатално за животните. Трябва да се знае кой какво прави, включително и при смърт на животно, допълни тя.

„Получава сигнал по телефона и няма място трябва веднага да отиде екип, в който има ветеринарен лекар, полицай; да се направи протокол, да се види къде ще се съхраняват труповете до установяване на причините за смъртта - както се процедури при убийство на човек", каза тя.

Според Пападопова сигналите за насилие могат да се подават на телефон 112 или на специален телефон, какъвто има в Холандия.