БСП иска оставката на военния министър
БСП иска оставката на военния министър / снимка: БГНЕС, архив

Парламентарната група на "БСП лява България" настоява за оставката и за незабавното отстраняване на министъра на отбраната Николай Ненчев. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на групата Атанас Мерджанов.

Призивът е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Бойко Борисов и подкрепящите правителството политически формации, добави той.

Разграждането на военновъздушните сили и на армията ни, на границите ни, е процес не от днес, но министър Ненчев е твърдо решен да го завърши, а обявеният вчера законопроект изглежда като финалът на предварително подготвен процес за предоставяне на правомощия на чужди сили в българското въздушно пространство, посочи Мерджанов.

България, която до скоро се гордееше със своите военновъздушни сили и подвизите на бойната авиация, не може да допусне да съсипе способностите си, заради раболепието на един неподготвен министър, добави още той.

Вчера Министерството на отбраната (МО) обяви на своята интернет страница, че започва процедура по съгласуване на проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се разрешава на съюзнически самолети, съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС), да изпълняват задачи по охраната на българското въздушно пространство.