Народен съюз се включва в изборите с листа за съветници, подкрепя Стефан Михайлов за кмет
Народен съюз се включва в изборите с листа за съветници, подкрепя Стефан Михайлов за кмет / снимка: Dariknews

Коалиция от партии „Народен съюз” се включва в изборната битка с листа с кандидати за общински съветници. Формацията се е регистрирала в почти всички областни центрове в страната, а във Великотърновска област участва с коалиционни споразумения в четири общини. В състава на коалицията влизат партиите БАСТА, БДС „Радикали”, ЗНС, ССД, БРБ и гражданско движение „Бъдеще и развитие за България”.

„Народен съюз” ще се яви на местните избори под номер 15 в интегралната бюлетина за община В. Търново. Кандидатите за съветници са девет, като водач е младият предприемач Петко Душков. Втори е Иван Панайотов, който в продължение на два мандата е бил заместник- кмет на Велико Търново, трета е Ваня Петкова (общински съветник в периода 1991- 1995 год.), четвърта е Александра Гавраилова. Под номер 5 в листата е Тодор Дишлев, шести е Самуил Ризов, седма е Йорданка Йорданова, осми е Емил Йорданов, а девети е Петър Петров.

„Всички са специалисти в своята област, доказани експерти. Нашите главни цели са подобряване на инфраструктурата, развитие на малките населени места, предоставяне на по- добри възможности на младите специалисти”, обясни водачът на листата Петко Душков. От „Народен съюз” подчертават, че няма да критикуват направеното за старата столица до този момент, а ще допринесат за нейното развитие. Един от акцентите в предизборната програма на коалицията е утвърждаването на Велико Търнво като културен и европейски център.

„Готови сме дори да консултираме общинското ръководство за някои проблеми, които то не забелязва. Проблемите са многобройни особено в областта на културата и туризма- музеите са стари, а експозициите в тях не са актуални. Много атрактивни находки от последните години са пазят в сейфове”, посочи Иван Панайотов. По негови думи днес се отделят повече средства за Трапезица, а хълмът Царевец остава в сянка. Бившият заместник- кмет и настоящ кандидат за общински съветник призова представителите на всички партии да се обединят за изготвянето на среща с участието на специалисти от областта на културата, за да разработят дългосрочен план за развитието на Велико Търново за следващите 20- 30 години.

Според Иван Панайотов проблемите в културата са много, а част от тях е финансовото състояние на театъра и танцовите клубове в старата столица. „Трябва да се обърне внимание на квартал „Варуша”, който се руши. Там канализацията е стара, водоснабдяването също. Улица „Опълченска” също е в тревожно състояние”, допълни Панайотов.

Кандидатът за общински съветник Ваня Петкова посочи, че екипът на „Народен съюз” ще отправя предложения към местния парламент, като целта е не само развитие на града, но и цялата страна. „Ще защитаваме интересите на болшинството хора, ще се борим за прозрачност, както и в местната администрация да работят хора с правни и професионални качества”, посочи тя. Сред приоритетите е насърчаване на малкия и средния бизнес посредством данъчни облекчения.

От „Народен съюз” информираха, че няма да водят пищна кампания с големи плакати и гръмки обещания, а ще заложат на срещи очи в очи с избирателите.

Коалицията няма да издига кандидат за кмет, но подкрепя Стефан Михайлов, издигнат от Движение "Царевград за Велико Търново". „Общи са ни разбиранията и интересите за развитието на Велико Търново”, обясни водачът на листата. От коалицията обаче уточниха, че подкрепата се отнася за първия етап от кампанията, а за балотажа ще преценят допълнително.