Какво си казаха Обама и Путин на срещата в Ню Йорк
Какво си казаха Обама и Путин на срещата в Ню Йорк / Guliver/Getty Images

В Ню Йорк завърши срещата между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин.

Срещата се състоя в рамките на 70-то Общо събрание на ООН. При обявено времетраене 55 минути, разговорът между двамата лидери продължи с 30 минути повече. След края му Путин изрази задоволството си, като нарече срещата "много полезна, открита и откровена", предава РИА Новости.

На срещата президентите на САЩ Русия са обсъдили най-наболелите международни въпроси - ситуацията в Сирия и евентуалното сформиране на широка международна коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", както и процесът по урегулиране на кризата в Украйна.

САЩ и Русия са на коренно различни становища по отношение на сирийския проблем. Москва е на мнение, че Асад трябва да бъде разглеждан като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", докато САЩ настояват за отстраняването му. Против Асад са и Франция и Турция.

От трибуната на ООН Путин призова за сформиране на широка международна коалиция срещу ИД. Срещата му с Обама се състоя след това, като след приключването й Путин заяви пред журналисти:

"Отношенията между Русия и САЩ, за съжаление, понастоящем са на доста ниско ниво. Това е ясно и без моите коментари. Но случващото се не е по наша вина. Това е позицията на американските ни партньори. Ние винаги сме били готови за развитие на отношенията и възстановяването им в пълен обем".

"Американските ни партньори изложиха ясно своята позиция по много въпроси, в това число - ситуацията в Украйна и Сирия. САЩ и сега активно участват в урегулирането на конфликта в Украйна. Вашингтон подкрепя Киев. Ние също поддържаме добър контакт с Вашингтон по линия на външните министерства и Държавния департамент", каза Путин, отбелязвайки, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна: "Да се изолира Русия е просто невъзможно".

Коментирайки Сирия, Путин изключи участие на руски войски в сухопътна операция срещу "Ислямска държава".

"И дума не може да става за сухопътна операция. Отнасям се с уважение към колегите - и американските, и френските. Но, доколкото ми е известно, те не се явяват граждани на Сирия, така че не биха могли да определят съдбата на ръководството на страната. Това е работа на самите сирийци", отбеляза Путин.

"Що се отнася до сравненията между "Ислямска държава" и нацистите, това едва ли предизвиква удивление. Погледнете какви зверства вършат - обезглавявания, изгаряне ни живи хора, унищожаване на културни паметници и така нататък. Именно така процедираха нацистите някога. Затова и много ми се ще да се обединим, колкото се може повече страни, за борба с тази заплаха. Кои трябва да се присъединят? Иран, Саудитска Арабия, Турция, Йордания... всички заинтересовани", добави руският президент.

"По време на срещата нито едната страна не се опита да "печели точки" за сметка на другата. В разговора си двамата президенти се стремяха да намерят път към урегулиране на ситуацията в Сирия", заяви пък представител на американската администрация след срещата.

Източник: БГНЕС