Путин иска резолюция на ООН за координиране на силите, борещи се срещу ИД
Путин иска резолюция на ООН за координиране на силите, борещи се срещу ИД / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин предложи ООН да обсъди резолюция за координиране на всички сили, които се борят срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде ТАСС.

Една "такава координация трябва да се основава на Устава на ООН", подчерта Путин. Той изрази надежда, че международната общност ще може да начертае всеобхватна стратегия за политическа стабилизиране и социално-икономическо възстановяване на Близкия изток.
Тогава няма да се налага да бъдат изграждани бежански лагери, увери Путин.

Руският президент е предложил на Съвета за сигурност на ООН резолюция, поддържаха една международна военна и политическа коалиция срещу ИД, съобщи постоянният представител на страната в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от Франс прес.

Той уточни, че тази резолюция трябва да включва Иран и режимът в Сирия, който е съюзник на Русия.

Путин призова за широка коалиция срещу Ислямска държава

Малко по-рано руският президент призова от трибуната на Общото събрание на ООН за създаване на "голяма антитерористична коалиция" срещу ИД, подобна на "тази срещу Хитлер" през Втората световна война, отбелязва АФП.

Франция ще подкрепи в Съвета за сигурност на световната организация резолюция за Сирия само ако тя не предвижда роля за президента Башар ал Асад в политическото бъдеще на тази страна, даде да се разбере обаче френският му колега Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

Оланд подчерта, че оттеглянето на Асад си остава предварително условие за политическото уреждане на сирийския конфликт.