Коригират коритата на реките Енчова и Поройна
Коригират коритата на реките Енчова и Поройна / netinfo

От снощния порой сериозно са ерозирали бреговете на реките Енчова и Поройна в Шумен, което налага спешна корекция на речните корита. Това са констатациите на комисията, назначена от кмета Красимир Костов след днешния повторен оглед на най-засегнатите участъци.

От високия воден стълб в реките, който е достигнал 4 м, значителна част от земната маса е срутена и отнесена от водата. Между ул. „Пловдив" и р. Енчова са нанесени сериозни щети на уличната мрежа , ВиК, жилища и стопански постройки на живеещите в района. Вземат се спешни мерки за почистване и възстановяване на уличните настилки.

Компрометирани са устоите на моста на ул. „Скобелев". Ерозирал сериозно е северният бряг на р. Енчова край ул. „Марица". Близо 100 м от бреговата ивица е изядена от водата и брегът е достигнал на 50-60 см от асфалтовото платно. Кметът Костов разпореди бързо пристъпване към укрепване на бреговата ивица, за да не се компрометира пътното платно.

Коригират коритата на реките Енчова и Поройна
netinfo

Сериозни са пораженията и по коритото на р. Поройна в Индустриалната зона. И в този участък е наложителна корекция на реката. Под угроза от събаряне е и елекрическият стълб, който се намира почти в реката до моста да кашкаваления цех. Водата е изяла устоите и стълбът е останал само на старата си основа, поради което има риск от срутването му.

Почистването на наносите и шахтите в града продължава. „Титан БКС" и ОП „Паркинги и гаражи" продължават работа. Водата е изнесла настилките по ул. „Ст. планина", „Арменска", „Шуменска крепост", „Черно море", „Варна" и др. Отнесени са цели тротоари около кв. „Гривица". Продължава отводняването на приземни етажи и магазини.

Предстои комисия да остойности нанесените от водното бедствие щети и да се подготвят документите за кандидастване за финансиране пред Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.