Каталунските сепаратисти спечелиха регионалните избори
Каталунските сепаратисти спечелиха регионалните избори / снимкa: БГНЕС

Привържениците на независимостта от Мадрид в Каталуния получиха мнозинството от местата в парламента в испанската провинция.

Според резултатите от преброяване на 99,67% от бюлетините, сепаратисткият блок „Заедно за „Да“ печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия „Кандидатура за народно единство“ - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент.

Каталунската социалистическа партия ще разполага с 16 депутати, партията „Сиудаданос“ (Граждани) - 25 места, филиалът на управляващата Народна партия - 11 места, партията „Каталуния, да, ние можем“ също 11 депутати.

Избирателната активност е достигнала рекордните 77%, с 10% по-висока от последните регионални избори през 2012 г.

Мадрид разтълкува различно резултата в Каталуния

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8%, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа.

Досегашния президент на Каталуня, привърженикът на независима Каталуния Артур Мас обяви победата в неделя, след публикуването на частични резултати от регионалните избори.

„Ние спечелихме“, обяви Мас на четири езика - каталунски, испански, английски и френски - пред близо 2000 поддръжници, събрали се в центъра на Барселона, които скандираха „един народ“.

„Мнозинството от каталунците отхвърлиха независимостта“, заяви в Мадрид говорителят на Народната партия Пабло Касадо. „Ние ще продължим да защитаваме единството на Испания“, добави той.

 

Източник: БГНЕ, БТА