Кери и Лавров с различни мнения за инициатива срещу „Ислямска държава”
Кери и Лавров с различни мнения за инициатива срещу „Ислямска държава” / снимка: Guliver/Getty Images

Американският държавен секретар Джон Кери се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Ню Йорк, предадоха Ройтерс и ТАСС. Срещата между двамата се проведе в хотел в Ню Йорк.

Пред репортери, отразяващи срещата, Кери каза, че е от жизненоважно значение да се координират всички усилия срещу групировката Ислямска държава в Близкия Изток, но посочи, че това все още не се е случило, предаде Ройтерс.

Кери беше помолен да коментира обявеното по-рано днес от Ирак създаване на център за координиране на разузнавателните дейности в борбата срещу ИД, в който ще бъдат обединени Ирак, Сирия, Иран и Русия.

Кери посочи, че е необходимо да се оцени какво ще бъде влиянието на тази инициатива. Той каза, че въпросът ще бъде обсъден в рамките на срещата на американския президент Барак Обама с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Същевременно руският външен министър Лавров каза, че целта на създаването на координационния център между Русия, Ирак, Иран и Сирия в Багдад е координиране на усилията в борбата с ИД, предаде ТАСС.

След края на срещата пред представители на медиите Лавров каза, че позициите на Русия и на САЩ по въпроса за борбата срещу ИД са близки, предаде ТАСС.

Позициите са достатъчно близки. Джон Кери днес потвърди, че единствената цел на САЩ и на създадената от тях коалиция е борбата с терористите и борбата с Ислямска държава. Това е и нашата цел, посочи Лавров. Той каза, че действията срещу ИД трябва да се основават на устава на ООН със съгласието на съответните държави и с поддръжката на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ смятат, че тяхната коалиция не се нуждае от такова одобрение от страна на Съвета за сигурност. Според нас това е нарушение на международното право, каза Лавров. Той обаче добави, че има желание за съвместна работа и по линията на дипломатическите ведомства и по линията на военните.

Същевременно американски представители посочиха, че Кери и Лавров са говорили за руската военна роля в Сирия, за възможността от политически преход в тази страна и за това как между двете им страни, действащи на сирийската сцена, да бъдат избегнати нежелани инциденти, предаде Ройтерс.

Източник: БТА