Google „навъртя” 17 години (ВИДЕО)
Google „навъртя” 17 години (ВИДЕО) / screenshot/google

Търсачката Google отбелязва 17 години от създаването си с опростен, носталгичен doodle, който отвежда към въпроса „Кога е рожденият ден на Google”. Днес гигантската търсачка навършва 17 години.

Компанията е създадена през 1998 г. от Лари Пейдж и Сергeй Брин. Двамата разработват търсачката, докато са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм за търсене на уеб страници по ключова дума.

Началото е повече от скромно. Когато двамата регистрират домейна google.com, разполагат с четири компютъра и 100 000 долара, дадени им на доверие от частен инвеститор и един гараж в Менло Парк, Калифорния.

Слуховете за новата търсеща система, която използва съвсем нови алгоритми за търсене и класифициране на информацията, се разпространяват бързо и Google мигновено придобива популярност. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г.

От тогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага - Google Търсене - генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа.

В края на 2000 г. търсачката обслужва повече от 100 млн. заявки на ден. През същата година на сайта се появява и първата контекстна реклама - Google започва да продава ключови думи и в резултатите от търсенето се появяват платени линкове.

2004-а е забележителна година с това, че компанията пуска пощенската услуга Gmail. През 2006 г. се случват едновременно две важни събития - Google купува видеоуслугата YouTube, а сайтът Google.com изпреварва по посещаемост Yahoo.com и става втори по брой посетители след Microsoft.com. Същата година пуска и собствения си браузър Chrome.

Google се превръща в една от най-високо признатите марки с годишен оборот от 17 млрд. долара и чиста печалба от 5 млрд. долара. От 15 август 2015 г. главен изпълнителен директор е Сундар Пичай.

Към юни 2013 г. Google има постоянно заети 44 777 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Любопитно е, че думата „Google” вече е призната за официална в английския език след одобрението й от Merriam Webster Collegiate Dictionary и Oxford English Dictionary. Значението й е приложение за получаване на информация в интернет.

Изображението, с което Google отбелязва рождения си ден, е обикновен настолен компютър с клавиатура и балони с хелий. На екрана на монитора е отворен много опростен вариант на Google за потребителите.

Как се променя търсачката през годините?