Контрабандата на цигари - основен източник на доходи за терористичните групировки
Контрабандата на цигари - основен източник на доходи за терористичните групировки / Thinkstock/Getty Images

Нелегалният трафик на цигари представлява основният доход на терористичните групировки. В доклад на турските служби за борба срещу организираната престъпност и нелегалния трафик се отбелязва, че стойността на контрабандата възлиза на 500 милиона турски лири.

По данни на турските служби по сигурността за 8-те месеца на 2015 година са били заловени 80 милиона пакети нелегални цигари. 5 милиона от това количество е заловено в Истанбул. През този период са били извършени 160 полицейски акции срещу цигарената контрабанда, при които са били задържани около 300 души.

"Монд": България е слабата брънка в борбата срещу "Ислямска държава"

На първо място между терористичните групировки се посочва нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, която организира и направлява цигарената контрабанда, понеже оттам идват основните средства, се отбелязва в доклада.

В същия доклад е описана и схемата, по която се осъществява контрабандата.
Твърди се, че основаната част от контрабандните цигари се произвеждат в България. Оттам под формата на износ за Ирак и Сирия се транспортират до турското пристанище Мерсин на Средиземно море.

Петролната империя на „Ислямска държава” отвътре

Една малка част от цигарите се изпращат в Сирия. Но голямата част от пратките се вкарват в Турция, за продажба на черно.

А произвежданите в Ирак цигари пак по същата схема се внасят в източните и югоизточните провинции Ван, Догубеязът и др.

В последно време Грузия служи за главен разпределителен пункт.

„Ислямска държава" - най-добре финансираната терористична организация

Пратките с цигари от България или от друга страна се внасят в Грузия, а оттам с тирове се транспортират за турско-грузинския ГКПП Сарп, откъдето се внасят в Турция.

Отбелязва се, че в резултат на полицейските операции контрабандните цигари, продавани на турския пазар от 20 на сто през 2013 г., са намалели до 11 на сто през 2015 година.

Източник: БТА