В Тервел се проведе първият песенен фестивал Златна възраст
В Тервел се проведе първият песенен фестивал Златна възраст / община Тервел

Тервел бе домакин на Първия песенен фестивал „Златна възраст“. Уникалното на новия форум е , че е насочен към групите за фолклорни, стари градски и руски песни към Домовете за стари хора от страната. Идеята е на екипа на дома в тервелското село Полковник Савово, споделена и финансирана от Община Тервел и осъществена с помощта на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“. Целта на фестивала е да даде среща на самодейни състави от тези социални институции и да спомогне за разнообразяване на живота на възрастните хора. Участниците във фестивала бяха 103-ма, в 13 групи от 10 дома.

Регламентът на Фестивал „Златна възраст“ предвижда представяне на групите в три песенни жанрове: народни песни и такива на фолклорна основа, стари градски песни, руски песни. Жури в състав Светлин Марков - секретар на НЧ „Д. Дончев“, Севдалина Колева - Директор на дирекция ОКМДР в общинска администрация и Андрияна Йорданова - Директор на дома за стари хора „Радост“ оцени изпълненията в трите категории. Според изтегленият жребий последователно се представиха фолклорните групи от домовете в Полковник Савово, Нови Пазар, Айдемир, Добрич, Шумен, Силистра. Особен интерес предизвикаха гостите от гр. Радомир, които разнообразиха добруджанския фолклор с изпълнение на шопски песни. Старите градски песни бяха предпочетени от формациите от с. Добрин, Добрич, Нови Пазар, Варна, Шумен, Алфатар. Интересен за организаторите бе фактът, че някои от домовете имаха сформирани групи за двете категории от съвсем различни изпълнители.

След конкурсната програма всички групи бяха отличени с грамота, парична награда и сувенири, осигурени от Община Тервел. При народните песни специална награда получиха гостите от Радомир, III място спечелиха домакините от ДСХ „Радост“, II – ДСХ „Д-р Ст. Смядовски“ Шумен, а първи се наредиха изключителните изпълнители от дома в Силистра. Категорията Стари градски песни изключително затрудни журито, което взе решение на трето място да бъде група „Ветеран“ от ДСХ с. Добрин, присъдени бяха две втори места за хор „Лира“ от Добрич и група „Гергана“ от Варна, а като безспорни победители се отличиха певците от ДСХ „Д-р Ст. Смядовски“ Шумен.

Специален поздрав за гостите отправиха Танцово-певческа група „Добруджанска огърлица“ с ръководител Радка Адамова и ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева при читалището.